Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хималайската сол или "бялото злато"

по статията работи: | Прочитания: 2200 3
Е най-полезната алтернатива на готварската сол
Хималайската сол или "бялото злато"
Източник: Wikimedia Commons

Хималайската сол се добива в планинската верига Sаlt Range (Солената верига), намираща се в подножието на Хималаите на територията на Северен Пакистан.


Легенда разказва, че залежите на сол са открити от Александър Велики, когато войските му са се настанили в близост до река Инд.


Тогава той забелязал, че конят му, небезизвестният Буцефал, започнал да ближе нещо по скалите.


Хималайската сол или бялото злато, както още се нарича, се смята за най-изчистената от примеси сол. Богата е на минерали и енергия. Не се подвеждайте по името й, не е бяла на цвят, а розова.


Знаете ли, че всеки 1 грам сол в тялото е причина за задържането на 23 грама излишна вода? А това води след себе си редица здравословни проблеми.


Един от най-големите врагове на жените – целулита, през клетъчно обезводняване до сърдечно-съдови заболявания и диабет. Списъкът може да продължи още, разбира се.


Не звучи добре! Затова лекарите препоръчват обикновената трапезна сол да бъде заменена с хималайска.


Полезната сол има малко по-висока цена, имайки предвид далечното място откъдето пътува. Но предполагаме, че следните полезни свойства биха ви подтикнали да се възползвате от нея.


Стимулира дейността на нервните клетки и подобрява процеса на пренасяне на информация, укрепва кръвните съдове и нормализира кръвното налягане, има и добър ефект при кожни и дихателни проблеми, значително намалява риска от развитие на остеопороза, полезна е и при бременност.


Хималайската сол може да се добавя в храна, приготвена по всякакъв начин, сурови ястия или такива, претърпели термична обработка.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
петко николов
06.06.2013 | 07:40
От няколко години ползвам хималайската сол. Тя съдържа 84 микроелемента,жизнено важни за човека.Освен това сутрин на гладно пия и соле(наситен разтвор от хим. сол.)Просто забравих за обикновената сол.
2
Kremena Peteva
04.06.2013 | 16:55
Хималайската сол е много по-малко вредна
1
ruslana
04.06.2013 | 16:40
предпочитамда използвам хималайска сол, вярно е,че е по-скъпа, но в крайна сметка не купуваме сол всеки ден,така че не е за подценяване.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...