По света има много хора, които се борят с пролетна алергия, причинена от полени.
Дали обаче тези хора предполагат, че такива алергични реакции могат да бъдат причинени от определени плодове, зеленчуци, ядки и подправки?
Въпросното състояние се нарича кръстосана реактивност.
А защо и кога се случва? Когато протеините в някои храни са подобни на тези в полените, поне според известната aмериканска клиника Мeйо (Mayo Clinic).
Когато се случва кръстосана реактивност, почти винаги се появява сърбеж в устната кухина. Той може да доведе до подуване на гърлото или т.нар. анафилаксия.
За да се избегне тази опасна реакция, най-добре е плодовете или зеленчуците да преминават през термична обработка преди консумиране.
А сега нека се запознаем с потенциално опасните храни и полени и връзката между тях.
Полени от брези
Ако сте алергични към този растителен вид, е много вероятно да реагирате и на сурови ябълки, целина, лешници, картофи, праскови, круши
Цветен прашец от амброзия
Пикът на амброзията е през есента, когато често причинява сенна хрема. Средата на септември е най-лошият период за алергичните към това растение хора. Ако попадате сред тях, бананите крият рискове за вас, както дините и пъпешите.
Пролетни треви
През лятото тревният полен е най-опасен. Още повече, той си има над 1200 разновидности. За щастие, доста малък процент от тях предизвикват алергии. Ако проявявате такава алергия, избягвайте портокали, фъстъци, пъпеши и дини.
Домати и картофи
Тези два любими продукта също могат да бъдат причинители на пролетни алергии.
Див пелин
Алергичните към полените на това тревисто многогодишно растение трябва да внимават с чесъна, лука, целината, кориандъра, магданоза и други ароматни подправки. В списъка с опасни храни попадат и морковите, ябълките и камбите.