Здравето на черния ни дроб всъщност обуславя това на храносмилателната система, предпазва от подуване, натрупване на излишни газове, поява на констипация (запек), поддържа добрите нива на кръвна захар.
Като нарушените й нива могат да доведат до ненаситно желание за консумация на сладко, умора, замъглено съзнание и преценка.
Интоксикираният черен дроб може да доведе до заболявания вследствие от възпаления – диабет, артрит, хипертония, автоимунни заболявания.
Без здрав черен дроб може да се разболеем от хормонален дисбаланс, който може да е причина за поява на силно главоболие, резки промени в настроението, депресия.
След всичко казано дотук, е време да се погрижим за здравето на този орган.
Най-лесният начин е като консумираме храни и напитки в услуга на неговата функция. Има храни, които се грижат за здравето му и правилната му функция.
Вода
След кислорода, водата е следващата субстанция, от която се нуждае тялото ни, за да функционира правилно. Но тъй като и в нея голяма част от състава е именно кислород, тогава не можем да ги разграничаваме особено. Най-просто казано, водата е тази, която отвежда токсините от черния дроб.
Храни от семейство Кръстоцветни
Това са броколи, всички видове зеле, карфиол.
Тъмно зелени храни
Къдраво зеле, брюкселско зеле – всички с високо съдържание на сулфур, подпомагащ функцията и прочистването на черния дроб.
Морски зеленчуци
Това са най-старите "жители на земята", които не позволяват на тежките метали да се задържат в организма ни, под влиянието на околната среда.
Кълнове, ядки, бобови растения и зърнести храни
В тях се съдържат ензими и протеини, които действат като катализатори на всички функции в организма.