Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Храните, водещи до ракови заболявания: Консервираните домати

по статията работи: | 26 септември 2014 Прочитания: 5743
Кеновете не са това, което си мислим!
Храните, водещи до ракови заболявания: Консервираните домати
Източник: Thinkstock / Guliver

Продължаваме с начинанието да ви покажем продуктите, които водят до ракови заболявания. Смятаме тази тема за изключително важна и държим да й обърнем специално внимание.

 

Миналият път ви разказахме за пуканките за микровълнова и тяхното вредно действие върху тялото ни. Днес ред е на доматите в консерва.

 

Всъщност повечето консервирани храни са повод за загриженост. И това е така, заради облицовката на кутията. Оказва се, че покритието на почти всички консерви е направено с химикал, наречен бисфенол А, или наричан още – ВРА.

 

Тази обвивка излиза на пазара през 1957 година и оттогава насам се започва с бума на раковите заболявания и диабета. Съвпадение? Едва ли!

 

Изследване, проведено в САЩ върху 1500 американски граждани, показва, че хората с високо съдържание на бисфенол А в урината страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и нетипично високи нива на чернодробни ензими.

 

При следващите изследвания се доказват само проблемите със сърцето, но съвсем не е изключено и за останалите заболявания да е допринесъл вредният химикал.

 

Защо обаче доматените консерви казваме, че са толкова опасни? Нима и другите не са, може би се питате? Всички консерви са вредни, но доматите по-специално са изключително неблагоприятни за организма ни, заради високата си киселинност, която не си взаимодейства положително с бисфенол А. Тъкмо напротив. Неговото ниво може да достигне до притеснително високи граници.

 

Заради различни закони за храните и тяхното пакетиране, ВРА не се изписва на всяка една консерва. Това обаче не означава, че този химикал не присъства в състава на продукта, който купуваме.

 

Затова трябва да се замислим и да разберем, че има огромно значение какво даваме на децата си и какво консумираме самите ние. Когато знаем, че нещо е вредно, е доста по-добре да го осъзнаем и да не го купуваме, или поне да избягваме честата му консумация.

 

Колкото до доматите, надяваме се да се е подразбрало кои са е най-добрите варианти. Ако сте се сетили за пресните и домашно смлени домати, то отговорът е напълно верен. Другият вариант е да използвате купешки домати, но от стъклени буркани или бутилки.

Рейтинг: 4 / 5 , 290 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...