Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хранителна мая вместо сирене за вегани

по статията работи: | Прочитания: 5222 3
Дезактивирана мая с полезни свойства
Хранителна мая вместо сирене за вегани
Източник: Wikimedia Commons

Разказвали сме ви за веганството. Веганите са изобретателни хора, които намират заместители на повечето храни, които да са в унисон с начина им на живот.

 

Такъв е случаят и с хранителната мая, която замества сиренето и кашкавала в много ястия. Обикновено се продава на малки жълти люспи.

 

Хранителната мая е дезактивирана, което означава, че не се състои от живи бактерии. Маята се получава чрез култивиране на дрожди в хранителна среда за няколко дни.

 

Основната съставка на средата е глюкоза от захарна тръстика, меласа или цвекло. Когато маята е готова, се дезактивира с топлина. След това се събира, промива, изсушава и опакова.

 

Популярната хлебна мая, която повечето хора използват, е екстракт от живи бактерии. Твърди се, че ако се употребява често, това може да наруши чревния баланс.

 

Точно това е една от причините веганите и вегетарианците да предпочитат да добавят хранителната мая в ястията си. Може да послужи и за подправка.

 

Например, може да замени пармезана в домашната ви пица. Хранителната мая има ниско съдържание на мазнини.

 

Също така е полезна, заради факта, че е добър източник на протеини и витамини, особено тези от групата В-комплекс.

 

Абсолютното никакво съдържание на захар, глутен и мляко пък я правят и добро диетично средство.

 

Понякога в съдържанието на хранителната мая се добавя витамин В-12.

 

Вкусът й наподобява този на сиренето, усеща се и лек аромат на ядки. Върши чудесна работа и като заместител на яйцата в бърканото тофу.

 

Друг много популярен начин за употреба е като топинг на печена царевица. Вариантите са наистина много.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Vasil Kunchev
11.09.2015 | 20:58
Отговор на коментар #2 от Denica Mileva:
Това странното се оказа толкова вкусно, че не мога да спра да го нагъвам..:) Първият ми опит беше с една китайска от био магазин Зоя. Невероятен вкус на пармезан. За поръска на саднвичи с авокадо е незаменима.
2
Denica Mileva
14.08.2013 | 16:49
това е странно
1
Надя
13.08.2013 | 17:51
Нова алтернатива,браво.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!