Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Цитрус

от Kulinar.bg | 14 декември 2012 Прочитания: 3184 5
Научете повече за семейството на цитрусите
Източник: Photl

Цитрусът е от семейство Седефчеви, което съдържа около 1500 вида. Счита се, че е произлязъл от региона между Югоизточна Азия и Североизточна Индия, Мианмар и китайската провинция Юнан. Най-добрите примери за цитрусови плодове са портокалите, лимоните, грейпфрутите и лаймовете.

 

Името на цитруса произлиза от латински, в който език се отнасял конкретно до цитрона.

 

Цитрусовите растения са големи храсти или малки дървета, достигащи височина до 15 м, с бодливи пъпки и последователно разположени вечнозелени листа.

 

Цитрусите са известни със своя аромат, който се дължи на флавоноиди и лимоноиди. Сокът от цитрус е с високо съдържание на лимонена киселина.

 

От fitwell.bg за тях още научаваме, че са много богати на витамин С, който е известен с това, че е верен помощник на имунната система. Имат силни противокиселинни свойства и са пълни с вода, т.е. поддържат организма добре хидратиран.

 

Според доклад на Обединените нации от 2007 година, най-големите производители на цитрусови плодове са Бразилия, Китай, САЩ, Мексико, Индия и Испания. Китай произвежда най-много мандарини, Индия – най-много лимони и лаймове, а Бразилия – портокали.

 

 

Цитрусите имат широко приложение в кулинарията, но най-често се похапват в свеж вид, като просто им се обели кората. Грейпфрутът пък се разрязва на две и може да се яде със специална или обикновена лъжица.

 

Сокът от всички цитруси се използва в направата на редица коктейли. Може да се добавя към чаша вода. Настърганата лимонова или портокалова кора се използва като естествен оцветител в сладкарството.

 

Още сезонни продукти
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Орнела Мути
14.12.2012 | 12:05
Отговор на коментар #3 от Danaq Mihaylova:
Винаги трябва да се експериментира , защото така се получават страхотни ястия
4
Орнела Мути
14.12.2012 | 12:05
Много неща знам за цитрусите и доста често ги използам в кухнята .
3
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:03
Отговор на коментар #1 от Бела Дона:
Аз не си падам по експериментите .
2
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:03
Много интересна статия :)
1
Бела Дона
14.12.2012 | 11:59
Цитрусите наистина имат доста широко приложение в кухнята и аз много обичам да експериментирам .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1