Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чабата (Италия)

по статията работи: | Прочитания: 9361 1
Превъзходният италиански хляб
Чабата (Италия)
Източник: Thinkstock / Guliver

Хлябът винаги ще държи първото място по разнообразие, вкус, технология и произход. Убедени сме, че няма друга храна, която да има толкова разновидности и културни традиции, колкото насъщният.

 

Чабата (Ciabatta) е вид италиански хляб, който се приготвя от брашно и мая и втасва дълго. Характерен е с хрупкавата си тънка коричка и мека, пухкава среда.

 

Любителите на италианската кухня добре познават любимото "панино", което всъщност представлява сандвич с чабата.

 

Технологията за производство варира широко според района и традициите. Една от основните разлики в приготвянето на тестото се нарича "бига" - вид италианска смес от мая и брашно.

 

Тя се прави лесно, като смесите вода, брашно и мая и оставите да преседи 8 часа. Това прави чабата не особено бърз за приготвяне хляб, но пък резултатът със сигурност си заслужава търпението!

 

Всъщност, след втасването на бигата, всичко е лесно и просто като детска игра. Омесвате тесто от брашно, малко прясно мляко, зехтин, сол, вода и мая, после прибавяте и шупналата бига и имате класическо тесто за чабата.

 

Често в хлебчето са прибавени различни зеленчуци и подправки като риган, лук, маслини, сушени домати, които правят изделието истинско удоволствие.

 

Ароматът на зехтин напомня за разточителната, но полезна средиземноморска кухня и се комбинира страхотно с чеснова разядка или маслинова паста.

 

Развихрете въображението и таланта си и пригответе вашия вариант за вкусна чабата!

 

Точните съставки и технология можете да видите тук!

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Violeta
17.04.2013 | 12:54
Прияде ми се това хлебче.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...