Знаехте ли, че съществува черен чесън?
Смуглият герой е със затвърдена репутация на суперхрана. Редица готвачи по света го използват заради сладкия му вкус и специфична, по-жилава, текстура. Твърди се, че някои правят от него дори сладолед.
Уникалната карамелена шарка на скилидките му е резултат от продължителен процес, при който чесънът се оставя да ферментира при определена температура и влажност.
Въпросната техника е разработена от Скот Ким, който започва своите чеснови експерименти още през 2004 година, докато е в Южна Корея.
След няколко неуспешни експеримента мистър Ким най-накрая получава желания продукт. Малко по-късно пък създава, в Калифорния, компанията Black Garlic, специализирана в производството и разпространението на екзотичния лютив продукт.
Разпространен е в САЩ, Великобритания и дори Австралия. Но, като цяло, все още е слабо познат в Европа.
Говори се обаче, че, сравнен с обикновения чесън и макар че се произвежда от него, притежава доста повече хранителни достойнства. Двойно по-голям източник е на антиоксиданти.