Замесване на тестото: В купа се слагат брашното, солта и маслото, които се втриват на трохи. Добавя се водата (4 с.л.) и се събира на тесто.
С помощта на брашно се разточва тънък лист с размер, достатъчен, за да покрие дъното и стените на тавичката. Разточеният лист се разстила по тавата, притиска се леко да прилепне и се отстранява излишъка от тестото по ръба на тавата. Остатъка от тестото се събира на топка и ще послужи за покриването на пая.
След като сме направили основата на пая, се заемаме с приготвянето на плънката. Вадят се костилките на черешите, поливат се с лимоновия сок и се разбъркват. През това време слагаме на котлона водата (200 мл) и захарта да заврят, след което, при непрекъснато бъркане, добавяме пшеничното нишесте (разтворено в малко вода) и сваляме от котлона. Към приготвеното нишесте прибавяме черешите и изсипваме в тавата.
Отгоре покриваме пая с лентички от останалото тесто, или други фигурки. (Идеи за декориране)
Печем в предварително загрята фурна на 180 С.
Докато е още топъл, паят се поръсва обилно с пудра захар.
Забележка: Този пай може да се приготви с всякакви плодове, като ябълки, праскови, ягоди и т.н, без никаква промяна на начина на приготвяне.