Всяка година на 25.10 се чества Световни ден на пастата. Идеята за това се ражда през 1995 г. на Световния паста конгрес.
Целта на празника е да привлече вниманието на медиите към тестените изделия. На този ден се правят различни събития и инициативи, които целят да подчертаят икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Заради тези си качества пастата е глобална храна и се приготвя навсякъде по света.
Първите сведения за пастата датират от 1154 г. в Сицилия. Припомнете си още интересни подробности около историята на пастата.
Съществуват над 600 разновидности на тестените изделия. Припомнете си как да оформите някои основни видове паста.
photl.com
Защо пастата е толкова любима храна? Приготвя се светкавично, засищаща е и може да се гарнира с безброй много неща. Знаете ли, вече може да си приготвяме паста още по-бързо!
И още един съвет от нас - ето го перфектният начин за приготвяне на паста!
И въпреки че в България не се правят нито събития, нито фестивали, нито различни инициативи, не ни пречи да си отпразнуваме вкъщи Денят на пастата! Ето и някои супер вкусни и малко по-различни рецепти.
youtube.com
Л.Грънчарова
youtube.com
youtube.com