Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чикагски стил пица - един различен вариант

по статията работи: | 06 октомври 2014 Прочитания: 3250
Който е абсолютно впечатляващ!
Чикагски стил пица - един различен вариант
Източник: Wikimedia Commons

Стилът "Чикаго" включва три вида пици, разработени в, както името подсказва, небезизвестния американски град Чикаго. Това са именно "дълбоката пица", "пълнената пица" и "тънката пица".

 

Разликата между чикагската пица и обикновената е, че в допълнение към бялото брашно, тестото може да съдържа грис или хранителен оцветител, давайки на кората отчетливо жълтеникав тон.

 

Пълнежът на пицата задължително трябва да има два елемента – сирене и домати. Хубаво е, след като се разточи кората, да се поръси с накъсана моцарела. След това могат да се добавят и продукти по желание – гъби, шунка, лук, чушки и какво ли още не. А за финал – много нарязани пресни домати или такива от консерва.

 

С какво е по-различна "дълбоката пица"?

 

Характерна черта на основния вид пица, наричана още "дълбока пица", е дебелата кора, която може да стигне и до завидните 7 см по края. Т.е., кората става малко по-висока от плънката в средата, в която най-често има голямо количество сирене и домати.

 

Тестото се притиска върху стените на съда, образувайки купа, в която да сложим много дебел слой гарнитура. Дълбоката пица се пече в кръгла и стоманена тава. Тя трябва да бъде и силно намазнена, за да може ястието да се отстрани лесно.

 

Ако се чудите обаче откъде идва този вид пица, ще ви кажем, че няма как да се знае със сигурност. И все пак има няколко предположения, които ни дават някаква представа. Според културния историк на Чикаго Тим Самюелсън, документацията, с която се разполага, не е никак достатъчна.

 

В различни документи обаче често се споменава името на пицария "Уно", отворила врати през 1943 година, чиито собственик е Ике Сюъл. Твърди се, че главният-готвач в пицарията – Руди Маланти, е изобретил рецептата за дълбоката пица.

 

Дълбока пица

 Източник: Уикипедия

Еволюция към "пълнената пица"

 

До средата на 1970 г. две чикагски вериги – пицария "Нанси", основана от Роко Палесе, и пицария "Джордано", управлявана от братя Ефрен и Йосиф Болио, започват да експериментират с рецептата за дълбока пица.

 

Тогава те създават пълнената пица, която всъщност е базирана на рецептата за Великденски пай на майката на Палесе.

 

Пълнените пици често са дори и по-дълбоки, отколкото "дълбоките". Те се приготвят по идентичен начин – с дебело тесто, дебела плънка, но новото тук е, че отгоре се слага още един слой тесто. Така кората става още по-дебела.

 

Преди печене на пълнената пица, се правят дупки в горната част на тестото, за да може въздухът да влезе по-добре и да се изпече хубаво плънката. Освен това, така парата ще има откъде да излиза и пицата няма да "избухне".


Обикновено, но не винаги, доматеният сос се слага най-отгоре на пицата, дори върху тестото. Това обаче е практика, която може и да не се прилага.

 

Обратно към корените и "тънката пица"

 

Чикагския стил пица не се ограничава само до дълбокия и пълнения вид. В него влиза и традиционната пица с тънка кора и тънък пълнеж. Този стил е повлиян от т.нар. нюйоркски стил. Него го знаем чудесно, защото често сме гледали по филмите онези пици, които се огъват при хващане. Това е така, защото те са наистина тънки. Ако не се придържат, буквално се стичат.

 

Вижте и нашето предложение за дълбока чикагска пица.

 

Тънка пица

Източник: Уикипедия

 

Тънка пица

Източник: Уикипедия

Рейтинг: 4 / 5 , 211 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D