Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чилакилес - яйца по мексикански

по статията работи: | 31 март 2014 Прочитания: 4587 1
Плюс рецепта за вкусното ястие
Чилакилес - яйца по мексикански
Източник: Thinkstock/Guliver

Вкусовото многообразие на мексиканската кухня може направо да ти завърти главата.

 

Между нашенската кухня и тази на Мексико може да се намери известна прилика. Особено що се отнася до пикантното, на което и ние сме почитатели, присъствието на бобови култури, рецептите с яйца...

 

Съвсем умишлено казахме яйца, тъй като днес ще ви запознаем с едно много вкусно традиционно ястие – чилакилес.

 

Основата на ястието е от царевични питки – тортийа, запазена марка на мексиканската кухня. Питките са начупени на неравномерни парчета и са леко запържени. Отгоре се заливат с вкусна червена или зелена салца. Така триъгълните парчета тортийа се превръщат в тотопос.

 

Имената на мексиканските специалитети звучат много апетитно, какво ще кажете?

 

След това късчетата се слагат на котлона да покъкрят, докато тортийата омекне. Идва ред и на яйцата, за които вече стана дума, – бъркани или на очи се слагат в готовата смес заедно с пилешко месо (в някои варианти на рецептата).

 

Ястието се залива със сирене и/или сладка мексиканска сметана. И всяка уважаваща себе си мексиканска вкусотия е придружена с боб. Чилакилес се сервира обикновено със запържен зрял фасул.

 

Както в повечето случаи, и тази рецепта търпи промени в различните региони на Мексико.

 

Тежичко е това ястие, съгласни сме. Но какво пък, човек може да му отпусне края понякога, както се казва.

 

В централната част на Мексико ястието включва тортийа чипс, за да остане хрупкаво. Това съкращава времето за пържене на късчетата питка. Въпрос на избор на готвача е.

 

За да се постигне този ефект, всички съставки се слагат в чинията, след това се заливат със салца, точно преди да се сервира ястието. Обикновено се гарнира със сметана, сирене, пресен лук и филийки авокадо.

 

Традиционно тази рецепта се приготвя за закуска или за т.нар. брънч (закускообяд/обекоуска).

 

Смята се, че една от причините рецептата да придобие такава популярност, се крие в хитринката, че могат да се използват не толкова пресни тортийа питки и салца.

 

3 рецепти за ястието са намерени в кулинарна книга в Съединените щати, издадена през 1898 година – чилакилес тапатиос а ла мексикана, чилакилес а ла мексикана, чилакилес кон камаронес секос (чилакилес със сушени скариди).

 

И както традицията подобава, ние ще ви предложим и една рецепта, за да опитате вкуса на чилакилес (Мексико).

 

Рейтинг: 4 / 5 , 234 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
31.03.2014 | 15:56
вкусно :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...