Шамбалъ представлява сиропиран сладкиш, чиято основна съставка е царевичният грис.
Десертът е доста близък до реването, но се различава по това, че в състава си има кисело мляко.
Макар шамбалъ да е десерт, който е възникнал в Близкия Изток, съседите ни от Турция го приготвят много често.
Затова е възможно много от вас да са запознати с тази рецепта. Все пак доста от ястията ни са базирани на ориенталската кухня. А пък и ние, българите, обичаме да си похапваме сиропирани сладкиши.
За тези от вас, които не знаят какво е шамбалъ и как се приготвя, се притичваме на помощ с една много хубава рецепта.
Необходими продукти:
За блата:
1 чаша захар
2 ч.ч. грис
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. кисело мляко
2 ½ ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. ванилия
За сиропа:
3 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Смесете киселото мляко и захарта. Бъркайте ги, докато захарта се разтвори.
Докато бъркате непрестанно, добавете необходимото количество грис, брашното, бакпулвера и ванилията.
Изсипете сместа в намазнена тава за печене. Загладете и направете леки разрези с нож, оформяйки парчета. Върху всяко парче може да поставите ядка шамфастък или бадем.
Печете сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути.
През това време пригответе сиропа.
Сложете водата и захарта в тенджера и ги сварете. Веднага, щом сиропът заври, му добавете лимоновия сок. Оставете го да се охлади.
След като сладкишът се изпече, го сиропирайте обилно.
Като попие сиропа, реването е готово за сервиране.
Вижте и видеото към направата на сладкия десерт шамбалъ.