За тестото: Стрийте бадемите на много ситен прах. Смесете с брашното. Разбите мекото масло със захарта, добавете есенцията. Разбийте леко и сложете 1 яйце и жълтъка. Добавете и брашното с бадемите. Омесете тесто. Разстелете леко във дорма на диск и завийте в прозрачно фолио. Сложете в хладилника за около половин час.
Извадете и затоплете с ръце тестото, за да може да се третира по-лесно. Разточете го на набрашнен плот. Сложете във форма за парта (кръгла или продълговата, с каквато разполагате). Сложете за още около 10-15 мин на студено. Надупчете с вилица, за да не се надигне прекалено. Сложете боб или топчета за печене и сложете на 180 С във фурната.
Готовата кора за тартата извадете и охладете на решетка.
За крема: В тенджера на котлона сложете сметаната и млякото, оставете да заврят, добавете шоколада. Разбъркайте и оттеглете от котлона. Оставете да се охлади. Прибавете останалото яйце и разбъркайте.
Изсипете ганаша в кората за тартата, върнете във фурната за още 10 минути.
След като е готово, извадете тартата и оставете да се охлади, за да се стегне ганаша.