Разбиваме жълтъците, захарта и маслото на пухкав крем. Добавяме ванилията, а после и пресятото брашно. Сместа изсипваме в тортена форма с падащ ринг /размер 26 см./, която е предварително намаслена и посипана със захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 150 С, до порозовяване.
За крема: почистваме, обелваме и нарязваме ябълките, след което с 2-3 с.л. вода ги задушаваме. След като омекнат, ги сваляме от котлона и ги намачкваме до гъсто пюре, добавяме още 4 лъжици захар, канелата, лимоновия сок и маслото.
Когато блата е почти изстинал, изсипваме ябълковата смес отгоре (аз поръсих върху тях и кокосови стърготини, но са по желание). Върху крема изсипваме и разбитите със захарта и лимоновия сок белтъци, слагаме и нарязаните на едро орехови ядки. Връщаме отново във фурната, но печем само на горен реотан, докато белтъците покафенеят.
Да ви е сладко!