Почистете и нарежете ябълката на кубчета. Загрейте 1 с.л. масло и когато стане леко кафяво, добавете ябълката. След 2-3 минути добавете и захарта. Гответе, докато ябълката се карамелизира.
Извадете ябълката в чиния, за да се охлади.
Пригответе си 4 формички за суфле, като ги намажете с малко масло.
Останалото масло загрейте в същия тиган, добавете брашното и гответе 3 минути, докато стане на каша, като не спирате да бъркате.
След това намалете температурата и добавете млякото, бъркайте малко и отново увеличете. Когато млякото започне леко да ври, бъркайте още една минута и свалете от котлона.
Прехвърлете в купа, овкусете с подправките. Разделете жълтъците от белтъците. В сместа добавете само жълтъците. Сложете и настъргания чедър и разбъркайте.
Белтъците разбийте на пяна и добавете половината от тях към сместа. Разбъркайте, след това добавете другата половина и внимателно разбъркайте. Накрая сложете и кубчетата ябълка.
Със сместа напълнете формичките за суфле. Печете в загрята на 200 С фурна около 22 минути.