Няма да сбъркаме, ако кажем, че Родопите са най-вкусната планина в България. Стаили в себе си безброй малки и големи китни села с невероятни кулинарни тайни, Славеевите гори (както били познати Родопите през Средновековието) привличат и българи, и туристи от цял свят.
Някои от последните дори взимат решението да се установят там дълготрайно, но това е друга тема за разговор, доказваща колко неустоима е родопската кухня.
За щастие, можем да се насладим на родопските вкусни тайни дори от къщи – с помощта на чудната книга-пътеводител "Родопи - в търсене на корените". Благодарение на информацията, публикувана в нея, научаваме за кулинарните традиции на тази вълшебна планина.
А хората, живеещи в нейните дебри, наистина не са случайни и знаят как да оценяват красотата около себе си!
Доказват го автентичните рецепти, които приготвят от векове насам. Те са и автентично български, но всеки нашенски регион си има своите собствени характеристики.
Чеверме. Приготвя се от прясно заколено цяло животно – агне, шиле или яре, което се пече на жар, в пещ или се задушава в изкопана яма. Нужно е много време, за да се приготви – поне 5-6 часа се върти на шиш. Изисква се много табиет, за да се приготви както трябва, но чакането си заслужава. По време на печене месото се намазва със собствената му мазнина, а истински шедьовър е чевермето намазано с мед.
Пататник. В това ястие се ползват малко продукти, но тяхното качество е ключово за крайния резултат. Тайната е в картофите и мерудиите.
Качамак. За него е нужно да има царевично брашно, масло, вода и здрава ръка да се бърка юнашки. Поднася се вряло в комбинация със сирене, свински пръжки или накълцано агнешко месо.
Кисело мляко. Родопското се получава винаги перфектно поради множеството млечно-кисели бактерии във въздуха на планината. Млякото има висока масленост и е много гъсто. Мнозина вярват, че родопското дълголетие се дължи на вълшебните свойства на киселото мляко.
Трахна. Това изключително ястие изисква много време за приготвяне. Продуктите са смляна царевица, боб и телешко месо. Вкусът е уникален и носталгичен за всички родопчани.
Сарми с лозови листа. Приготвят се с плънка от лук, моркови и ориз. Добавя се застройка от разбити яйца, кисело мляко и брашно. Може да ги срещнете и като станимашки сарми. Имат варианти с листа от лапад или цвекло.
Пъстърва. Тук не се яде много риба, но без да сте опитали балканска пъстърва, все едно не сте идвали в Родопите. Може да се приготви печена на жар, пържена в масло или задушена в листа от коприва върху керемида. Подправя се с малко сол и прясна мащерка - така ще излапате цялата риба преди да се досетите да потърсите лимонче.
Запознайте се и с останалите родопски кулинарни тайни в Peika.bg!