Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бариста, или науката на перфектното кафе

по статията работи: | Прочитания: 3664 1
Работата на бариста, който може да бъде и мъж, и жена, зависи от вида на машината
Бариста, или науката на перфектното кафе
Източник: Wikimedia Commons

Ако сте много отдадени любители на кафето, със сигурност сте запознати с качествата на добрия "бариста".

 

Думата, която произхожда от италианския език, означава именно барман, който прави кафе и кофеинови и оперира с еспресо машината.

 

Звучи просто, но самият факт, че такава позиция съществува в ресторантьорския бизнес, подсказва, че всъщност правенето на кафе си е майсторство и има своите собствени тънкости.

 

Огромна част от работата на бариста, който може да бъде и мъж, и жена, зависи от вида на машината.

 

Тя може да бъде изцяло автоматична, полуавтоматична, суперавтоматична или ръчна. При боравенето с последната, самият бариста определя налягането.

 

Суперавтоматичната еспресо машина съвсем намалява работата на оператора – той просто трябва да зареди кафето и да натисне един бутон.

 

Съвсем логично е, че приготвяването на кафе с ръчна машина прави бариста "майстор на еспресото".

 

Работата в специализираните заведения за кафе е доста по-обширна и включва правенето на различни топли и студени напитки на базата на кофеина.

 

67b87cbd-569c-c7f2-1f00-883d87e9e58b

 Бариста в действие. Източник: Wikipedia

 

Всъщност нещата стигат толкова далеч, че има цяло изкуство, което се нариша "лате арт"!

 

В какво се изразява таланта на лате-артиста? В онези красиви и изтънчени фигури, които се появяват върху ароматната напитка.

 

Приготвяването на шота еспресо включва смилането на зърната, дозирането и тампирането.

 

Ако искате да научите повече за самото изпичане на кафето, съветваме ви да отксочите до колегите от FitWell.bg.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Лиляна Терзиева
24.06.2013 | 09:26
Много ми харесват тези рисунки по кафето :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...