Ако сте много отдадени любители на кафето, със сигурност сте запознати с качествата на добрия "бариста".
Думата, която произхожда от италианския език, означава именно барман, който прави кафе и кофеинови и оперира с еспресо машината.
Звучи просто, но самият факт, че такава позиция съществува в ресторантьорския бизнес, подсказва, че всъщност правенето на кафе си е майсторство и има своите собствени тънкости.
Огромна част от работата на бариста, който може да бъде и мъж, и жена, зависи от вида на машината.
Тя може да бъде изцяло автоматична, полуавтоматична, суперавтоматична или ръчна. При боравенето с последната, самият бариста определя налягането.
Суперавтоматичната еспресо машина съвсем намалява работата на оператора – той просто трябва да зареди кафето и да натисне един бутон.
Съвсем логично е, че приготвяването на кафе с ръчна машина прави бариста "майстор на еспресото".
Работата в специализираните заведения за кафе е доста по-обширна и включва правенето на различни топли и студени напитки на базата на кофеина.
Бариста в действие. Източник: Wikipedia
Всъщност нещата стигат толкова далеч, че има цяло изкуство, което се нариша "лате арт"!
В какво се изразява таланта на лате-артиста? В онези красиви и изтънчени фигури, които се появяват върху ароматната напитка.
Приготвяването на шота еспресо включва смилането на зърната, дозирането и тампирането.
Ако искате да научите повече за самото изпичане на кафето, съветваме ви да отксочите до колегите от FitWell.bg.