Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бюрек - турският вариант на баница

по статията работи: | 03 януари 2014 Прочитания: 16916 2
С разнообразни пълнежи, но винаги много вкусен
Бюрек - турският вариант на баница
Източник: Thinkstock/ Guliver

Ако сте виждали различни тестени изделия, които носят името "бюрек", вероятно това се дължи на факта, че понятието се използва като нарицателно за група (семейство) печени или пържени тестени изделия.

 

Характерното за бюрека е пълнежът. Може да бъде от сирене (фета, козе, краве и др.), кайма или зеленчуци. Ето затова не можете да му хванете края, както се казва, защото вариантите са различни и на всички казваме бюрек. Най-обобщеното определение за бюрек е "тестено изделие, направено от кори за баница, с пълнеж".

 

Или още турска баница, която в различните си разновидности, напомня много на българската. Традиционната рецепта е запазена марка на турската кухня. Бюрекът може да се направи на тиган, слад което да се разпредели на порции. След като бъде изпечен, бюрекът обикновено се поръсва със сусам.

 

Бюрекът е навлязъл и в близките на Турция кухни, знаете, че както и у нас, така и на целите Балкани, е широко разпространен. Но рецептата достига и до страните от Северна Африка. Емблематичният сладкиш се нарежда редом до най-значимите рецепти за турската кухня, каквито са сиропираните сладкиши, от които надявам се хапнахте доволно на Нова година.

 

Домата бюрек в турски се отнася до всяко ястие, направено с кори за баница или yufka – по-скоро това, на което казваме домашна юфка.

 

Ето и някои от най-разпространените видове бюрек.

 

Татарският бюрек, например, доста напомня на тортелини. Пълнежът му се състои от сирене и мента.


Воден бюрек - той се приготвя, като корите за баница се варят закратко. Между пластовете се слага пълнежът от сирене, пресен магданоз и масло. А ако можете да си я изпечете в пещ, ще помните тази закуска още дълго време.


Цигара бюрек – той е с характерна цилиндрична форма, където е "скрита" плънката от сирене в повечето случаи. По-рядко, но се слага и мляно месо или някакъв зеленчук (лук или листен зеленчук).

 

 19637

Снимка: Thinkstock\Guliver


Пачанга бюрек е традиционна рецепта, приготвяна в Истанбул. Пълнежът на този вариант на бюрека е пастърма и зелена чушки, които са запържени предварително в зехтин. В Албания бюрекът се пълни със сирене, кайма и лук. Понякога се нарича месникв южните части. И оттук започва разнообразието – в рецептата могат да се използват още спанак и яйца, мляко и яйца, домати и лук, чушки и фасул, дори картофи.

 

Съществува и сладък варинат на бюрека в Албания, с пълнеж от тиква. Общо взето това са основните продукти, с които можете да опитате бюрека навсякъде в страните, където е част от кухнята – всички, които изброихме дотук + България, Гърция, Армения, Израел, Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина, и др.

 

И да не забравяме напитката, с която най-често бива придружен всеки "уважаващ себе си" бюрек – добре познатият айран.

 

Припомнете си и как се приготвя турски чай

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Гергана Минчева
06.01.2014 | 10:38
Много хубава статия :)
1
Vqra Petrova
03.01.2014 | 16:52
Много добре изглежда ;)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...