Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Витамин А - витамин на растежа и зрението

по статията работи: | Прочитания: 2193
Намира се най-вече в животинските храни
Витамин А - витамин на растежа и зрението
Източник: Thinkstock/Guliver

Здравето на организма зависи от много фактори, но един от най-важните е достатъчното количество витамини. Всеки един има определена роля и се грижи за здравето и правилната функция на различни части от организма.

 

Растежът и доброто състояние на зрението, кожата, костната система, венците, косата и ноктите зависят от запасите на витамин А. Именно затова понякога се нарича витамин на растежа или красотата. Витаминът не се произвежда от тялото и поради това трябва да се набавя чрез храната.

 

Витамин А е мастноразтворим витамин, подобно на витамин D, Е, К. За разгреждането на този род витамини е необходимо повече време, затова в храната трябва да има мазнини.

 

Всеки витамин е сбор от витамини. От групата А днес познаваме А1 и А2. Наличие на тези витамини са открити в животински продукти – черен дроб, жълтъците на яйцата, рибено масло, млечни продукти (мляко, масло) и др. Намерен е и каротин (провитамин А) в някои растения. Зеленчуците съдържат повече каротин в сравнение с плодовете. Моркови, домати, червени чушки; листни зеленчуци – спанак, салата; магданоз, пресен лук, брюкселско зеле, тиквички са наситени с витамини от група А. Въпреки че в плодовете има по-бедно количество, кайсиите, сливите, касисът и шипката правят изключение, поради по-сериозното си насищане с витамина на растежа.

 

Организмът има способността да го разгради във витамин А, след като попадне в червата и черния дроб. Но както вече казахме, каротинът се приема в червата само при наличието на мазнини.

 

Витамин А е особено съществен за добрата функция на хормона на щитовидната жлеза. За възрастен индивид е препоръчително дневният прием да е в параметри между 1 и 3-4 мг.

 

С витамин А и D може да се предозира и трябва да се внимава от получаване на хипервитаминоза. Липсата на витамин А или недостатъчното наличие (хиповитаминоза) в организма може да се открие при някои симптоми: хелералопия (кокоша слепота – проблеми със зрението в тъмнина), увреждане на роговицата на окото, забавен растеж на индивида.

 

Витамините се предлагат и под формата на хапчета, направени по химичен път. Не е нужно да ги поемате така, просто изпийте една чаша мляко или изхрупайте няколко моркова. Лесно е.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !