Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Есента в рецепти: Тиквен хляб

по статията работи: | 16 септември 2013 Прочитания: 1485 4
Благоуханна рецепта за чаша чай
Есента в рецепти: Тиквен хляб
Източник: Thinkstock / Guliver

Както всяка година, есента бързо и неусетно се настани както на улицата, така и у дома – върху трапезата.

 

Късните летни плодове вече са се превърнали в зимнина, а даровете на есента започват да изкушават с топлите си цветове и аромати.

 

Обичате ли тиква? Плодовият зеленчук, който съдържа достатъчно количество плодова захар, за да се нарече плод.

 

А в същото време произлиза от семейство Тиквови - едногодишни и многогодишни растения, в които са включени няколко от най-важните зеленчукови култури.

 

Тиквата е интересна не само на теория. Нискокалорична е, а вкусовите й качества я правят способна да участва в най-разнообразни рецепти.

 

Да вземем за пример тиквеният хляб, който е идеален начин да използвате остатъчни парчета от плод-зеленчука. Всъщност необходимо е тиквено пюре, което може да приготвите сами, като сварите/запечете изчистената тиква и след това я пасирате/намачкате.

 

А сега да преминем към изпълнението на рецептата.


Необходими са:

 

200 грама брашно

 

½ ч.л. сол

 

1 ч.ч. захар

 

1 ч.л. сода бикарбонат

 

1 ч.ч. тиквено пюре

 

120 мл зехтин

 

2 разбити яйца

 

¼ ч.ч. вода

 

½ ч.л. индийско орехче

 

½ ч.л. бахар

 

½ ч.л. канела

 

½ ч.ч. натрошени орехи

 

Приготвяне:

 

Загрейте предварително фурната на 180 С. Смесете и разбъркайте брашното, солта, захарта и содата.

 

В друга купа смесете тиквеното пюре, зехтина, яйцата, водата и всички подправки. След това комбинирайте със сухата смес, като разбъркате леко. Добавете орехите.

 

Прехвърлете сместа в намазнена форма за печива (хляб) с високи стени. Печете 50-60 минути, докато хване приятна коричка. Проверете с клечка дали е готов.

 

Обърнете върху поднос и изчакайте да изстине напълно.

*Рецептата е алтернатива на т.нар. "бананов хляб".

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Emnuella
16.09.2013 | 14:10
Отговор на коментар #1 от Qna Kirkova:
Наистина е страхотна рецепта.
3
Надя
16.09.2013 | 13:34
Много вкусно изглежда.
2
ана
16.09.2013 | 13:28
И с банан, и с тиква ще е добре.
1
Qna Kirkova
16.09.2013 | 12:49
Супер,струва си да се опита.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D