Както всяка година, есента бързо и неусетно се настани както на улицата, така и у дома – върху трапезата.
Късните летни плодове вече са се превърнали в зимнина, а даровете на есента започват да изкушават с топлите си цветове и аромати.
Обичате ли тиква? Плодовият зеленчук, който съдържа достатъчно количество плодова захар, за да се нарече плод.
А в същото време произлиза от семейство Тиквови - едногодишни и многогодишни растения, в които са включени няколко от най-важните зеленчукови култури.
Тиквата е интересна не само на теория. Нискокалорична е, а вкусовите й качества я правят способна да участва в най-разнообразни рецепти.
Да вземем за пример тиквеният хляб, който е идеален начин да използвате остатъчни парчета от плод-зеленчука. Всъщност необходимо е тиквено пюре, което може да приготвите сами, като сварите/запечете изчистената тиква и след това я пасирате/намачкате.
А сега да преминем към изпълнението на рецептата.
Необходими са:
200 грама брашно
½ ч.л. сол
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. тиквено пюре
120 мл зехтин
2 разбити яйца
¼ ч.ч. вода
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. бахар
½ ч.л. канела
½ ч.ч. натрошени орехи
Приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 180 С. Смесете и разбъркайте брашното, солта, захарта и содата.
В друга купа смесете тиквеното пюре, зехтина, яйцата, водата и всички подправки. След това комбинирайте със сухата смес, като разбъркате леко. Добавете орехите.
Прехвърлете сместа в намазнена форма за печива (хляб) с високи стени. Печете 50-60 минути, докато хване приятна коричка. Проверете с клечка дали е готов.
Обърнете върху поднос и изчакайте да изстине напълно.
*Рецептата е алтернатива на т.нар. "бананов хляб".