Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо уволняват сервитьорките

по статията работи: | 05 февруари 2013 Прочитания: 3160 6
Историята на една американка поставя някои добри въпроси
Защо уволняват сервитьорките
Източник: Wikimedia Commons

Челси Уелч, сервитьорка в известен ресторант в Сейнт Луис, САЩ, бива уволнена, след като поства онлайн (в Reddit) касова бележка на клиент, който си позволил да напише коментар. „Аз давам на Господ 10%, ти защо получаваш 18?“, гласи злощастната клиентска бележка.

 

Всичко щеше да бъде чудесно за Челси, ако въпросният клиент, чиято самоличност е запазена в тайна, не видял постинга и не реагирал обидено. Именно неговата реакция води до уволняването на сервитьорката, въпреки че нито закони са нарушени, нито името на клиента бива разкрито.

 

Разбира се, по-засегната от случката е младата дама, която остава без работа. Ето защо тя не оставя нещата на произвола на съдбата, а се обръща към The Guardian, където публикуват нейното собствено становище за сервитьорската работа като цяло:

 

След като споделям бакшишите си с хостеси, басъри (отсервиращ персонал – бел.ред.) и бармани, средно печеля по-малко от 9 долара на час, без таксите. От мен се очаква да пропускам кратките почивки, ако заведението е пълно. Понякога гладувам по цял ден, ако моите маси са заети по цял ден. От мен също така се очаква да работя до 1:30 сутринта, а да отварям ресторанта в 10:30.

 

Работила съм на 12-часови смени, без да сядам нито за секунда. От мен се очаква да се държа непоклатимо, дори и ако с мен не се отнасят подобаващо. От мен се очаква да правя всичко това, по цял ден всеки ден, а в замяна да получавам или стотинки, или нищо. Като за финал, мога да бъда уволнена само ако съм „притеснила“ някого, който директно ме е обидил.“

 

Бившата служителка споменава и факта, че в други страни обслужващият персонал получава адекватна заплата, за разлика от САЩ, където персоналът разчита основно на бакшиши.

 

Подобни неща често се случват на служители от този тип не само в САЩ, ами и навсякъде по света. „Хората си мислят, че най-добрият начин да спестят пари от вечерята навън, е като просто пропуснат бакшиша!“, продължава с възмущението си Челси.

 

Разбира се, има сервитьори, които просто не заслужават добро отношение, но за истински трудещите се бакшишът е повече от някаква сума. Той е символ на добро отношение.

още по темата


Вие какво отношение имате към сервитьорите? Имате ли навика да оставяте бакшиши? Съчувствате ли на историята на Челси?

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
simonalilova
11.02.2013 | 19:56
Постъпката на сервитьорката никак не е коректна, но при положение че клиента се е отнесъл с нея така разбирам напълно действията и. И по въпроса с бакшишите, да разбирам сервитьорите че в много голяма степен с това се издържат и докато много голяма част от хората в САЩ биха могли да си позволят да оставят бакшиши то в България е обратното.Тези хора които коментират, че когато на хората не им изнася да оставят бакшиши да вечерят в дома си, явно или са хора които живеят доста повече средства отколкото голяма част от хората в България или може би не се замислят че ако това се случи почти няма да има хора в заведенията и дори и мизерната си заплата няма да получава работника. Когато съм имала пари винаги съм оставяла бакшиш но това е било рядко.Според мен по-важно е отношението както на клиента така и на персонала а не парите които ще оставиш. Парите не показват уважение А в повечето случаи показност!!!
5
петър николов
11.02.2013 | 19:16
хайде да не забравяме едно - бакшишът е израз на някаква благодарност за добре свършена работа. Той НЕ Е задължителен. Както един търговец зависи от резултатите, така и един сервитьор зависи от поведението си. Да, той може днес да е обслужил 100 клиента, но негово задължение е да ме посрещне и обслужи така, все едно съм първия. Аз не съм отишъл на заведение за да може той да работи, а за да се почувствам добре. Ако той не може да ме обслужи, значи не е добър сервитьор и съответно не заслужава бакшиш!
4
Petya
07.02.2013 | 19:30
срам за клиента.заставам плътно за сервитьора.клиента да се отдава на boga 10% в някой manastir.които не е работил тази работа , няма как да я разбере.да, бакшишът е признак на добро отношение.за благодарност , че сервитьорите търпят прищевките и капризите на клиентите,а повярвайте, те изобщо не са малко...а който не му отърва , нека си вечеря в къщи, да си сервира и отсервира, за да си спести бакшиша
3
pepi damjnova
06.02.2013 | 12:37
Това според мен са единични случаи а и във всяка страна си има принципи в ресторантьорският бранш .
2
Bobkata Petrov
06.02.2013 | 12:11
Според мен реакцията на сервитьорката е правилна,зашото в случая клиента наистина я е обидил.За съжаление обществото си мисли,че работейки това ти си нищо и никакъв носач,който просто не може да си намери "свестна работа".Само работещите в бранша знаят на какви лишения са подложени.Всякакви обиди и кофти отношение от клиенти до работодатели,които злоупотребяват с моментната ситуация на "криза".Ще кажа само,че ресторантьорския бранш е една страхотна сфера и е не по-малко напрегната от каквато и да била друга работа.Хората които са избрали именно този бранш за своето призвание,са не по-малко умни или образовани от някой друг.Това е въпрос на личен избор.ако ти доставя удоволствие какъв е проблема.А по темата бакшиш - в последно време хората които оставят бакшиш са или колеги или такива,които преди са били.Дори и хората с положение вече,не го правят.Според мен и в България трябва да въведат такса обслужване.
1
Орнела Мути
06.02.2013 | 10:37
Не мисля , че е редно да се пишат такива послания , но също така не мисля , че е редно да се публикуват послания на клиенти .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !