Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Източници на калций, различни от млякото

по статията работи: | 19 март 2014 Прочитания: 1912 1
Няколко изненадващи източника на ценния минерал
Източници на калций, различни от млякото
Източник: Wikimedia Commons

Калцият е най-изобилният минерал в човешкото тяло, който е важен не само за здравето на костите и зъбите, но има значение и за цялостта на кръвоносните съдове, за регулацията на кръвното налягане и за инсулиновата чувствителност.


Несъмнено най-популярният източник на калций са млякото и млечните продукти, но това в никакъв случай не означава, че те са и единствените храни, от които можете да си набавите ценния минерал. Все пак, за да може едно хранене да се нарече здравословно, в него трябва да има разнообразие. А както можете да се досетите и сами, ключът към разнообразието се крие в знанието как да си набавяш необходимите за оцеляването вещества от повече от едно място.


Преди да пристъпим към списъка с неочаквани източници на калций обаче, сме длъжни да ви посъветваме нещо - комбинирайте приема им с източници на витамин D, в противен случай ще компрометирате усвояването на иначе полезния минерал.


1. Бял боб. В една чаша сварени бобови зърна има 191 мг калций (19% от препоръчителния дневен прием). Можете да ги консумирате под формата на бобена салата в комбинация със следващите два източника на калций, които са не по-малко изненадващи.


2. Сардини. В 7 филета от сардина има около 321 мг калций (32% от препоръчителния дневен прием). Сардините са не само перфектен източник на калций, те са една от най-хубавите риби въобще. В тях има сериозно количество от основателно модерните омега-3 мастни киселини и немалко витамин D. И както вече казахме, те са чудесно допълнение към салатата с боб и...


3. Китайско зеле. Само в 100 грама от него има 105 милиграма калций (11% от препоръчителния дневен прием) в комбинация със сериозни дози провитамин А (бета каротин), витамин С и витамин К.


Освен като продукт за салата, то може да послужи и като чудесна основа за приготвянето на всякакви гарнитури, като термичната обработка и добавянето на мазнина може да направи някои от витамините и минералите в него още по-лесни за усвояване от тялото.


4. Сушени смокини. В 12 сушени смокини се съдържат 162 милиграма калций (16% от препоръчителния дневен прием) на цената на едва 250 калории. Те могат да ви послужат като идеално междинно хранене в комбинация с...


5. Бадеми.В 20-тина бадема има около 72 мг калций (7% от препоръчителния дневен прием). Ако ги използвате като "плънка" за сушените смокини, си гарантирате чудесна комбинация от калций, фибри, витамин К, магнезий, калий, манган и дори известно количество протеин. Само внимавайте с количествата, защото калориите от бадеми също се броят.

 


6. Портокали? Да, в един средно голям портокал има 65 мг калций (6% от препоръчителния дневен прием). Има и витамин С, а ако не го консумирате под формата на фреш, ще си набавите и фибри, които забавят усвояването на захарта и ще ви помогнат да потиснете чувството за глад доста по-успешно.


7. Сусам. Само една чаена лъжичка сусам съдържа 88 мг или 9% от препоръчителния ви дневен прием на калций. Освен в сусамките, сусамът има място в заатар, в задушеното ви китайско зеле и в хумуса, където нахутът може да бъде заменен с бял боб за постигането на още по-голяма калциева мощ.  

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
19.03.2014 | 15:05
Благодаря за информацията:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...