Рибата е изключително полезна и е добре да я хапваме често.
Освен това е и доста вкусна.
Знаем обаче, че на нашия пазар е много трудно да се намери прясна риба. В повечето случаи е и доста по-скъпа.
И все пак по-добре е да намерим хубава прясна риба, отколкото да посегнем към замразената.
Най-малкото - ясно е, че в прясната са концентрирани полезните вещества, докато в замразената са почти унищожени.
Освен това - няма как да знаем кога точно е замразена и дали не купуваме нещо от миналия век.
Затова имаме за вас няколко съвета как да познаете прясната риба!
Като за начало, колкото и логично да звучи, външният вид на рибата трябва да ви хареса. Огледайте я много добре и ако нещо ви се стори съмнително или не ви хареса, оставете я.
Хрилете на прясната риба са от нежнорозови до яркочервени. Ако има сиви, сини, черни петна по тях, оставете я.
Очите на рибата, колкото и неприятно да е да се взирате в тях, трябва да са бистри и бели.
scx.hu
Вгледайте се добре в корема на рибата - той не трябва да е подут, нито да има някаква подутина. Това може да е симптом, че рибата е била болна.
Хубавата прясна риба има твърдо и еластично месо. При натискане с пръст то веднага трябва да възстанови първоначалната си форма - като добре втасало тесто.
Трябва да се загледате и в люспите на рибата. Ако е прясна, те трябва да са твърди и плътно прилепнали към тялото й.
И последно - нещо като трик, който можете да приложете, за да разберете каква риба сте купили.
Когато потопите прясната риба във вода, тя потъва на дъното. Ако изплува - има нещо съмнително.
Л.Грънчарова
А най-хубавото на прясната риба е, че става уникално вкусна, когато се сготви. Ето и няколко от нашите най-любими рецепти.