Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да се научим да готвим месо

по статията работи: | 01 април 2014 Прочитания: 3928 1
Пет лесни стъпки за скъсяването на кулинарната дистанция между вас и месните ястия
Как да се научим да готвим месо
Източник: Thinkstock/Guliver

Въпреки че се намираме на сайта с възможно най-кулинарното заглавие и рискуваме да обидим много от вас, нека допуснем че някакъв незначителен процент от аудиторията ни би имал полза от една такава статия.


Защото, колкото и странно да звучи, има хора, които през по-голямата част от живота си са били вегетарианци, има начинаещи в готвенето, а има и опитни готвачи, които са пропуснали някои от първите стъпки във вземането и даването с месото. И така, какво е необходимо да знаем и можем, за да започнем да готвим месо със самоувереността на сръбски скараджия?


1. Купете си термометър за месо


Ще намерите такъв във всеки уважаващ себе си специализиран магазин за домашни потреби. Общо взето, термометрите за месо се делят на два вида - механични и електронни. Вторите имат предимството да отчитат температурата по-бързо и по-точно, но за сметка на това могат да се развалят и имат нужда от батерии. На каквато и покупка да се решите, трябва да знаете, че:


- свинското е изпечено, когато температурата в центъра му достигне 71 градуса;


- птичето месо се пече до 74 градуса;


- рибите не трябва да прехвърлят 60 градуса;


- телешкото може да варира между 55 до 71 градуса, в зависимост от това дали го искате алангле или добре изпечено.


2. Усвоете елементарни правила за безопасност


Имайте под ръка винаги остър готварски нож и голяма пластмасова дъска, предназначена само и единствено за обработката на сурово месо. Пластмасата задържа по-малко бактерии в сравнение с дървото и се дезинфекцира значително по-лесно с помощта на гореща вода и антибактериален препарат или комбинация от сода за хляб и оцет, ако сте привърженици на натуралните методи.


Ако заделянето на цяла дъска за рязане на сурово месо ви се струва разточително, поне не слагайте други храни на нея, преди да сте я измили добре. И си мийте ръцете старателно след като сте пипали, рязали и/или обезкостявали месо.


3. Започнете с техники за начинаещи


Задушаването на малки парчета месо и изпичането на пържола на парти-грил определено са по-елементарни от приготвянето на голям къс плешка на бавен огън. С други думи, научете се да ходите, преди да хукнете да тичате, за да редуцирате вероятността от настъпването на инциденти.


4. Изпечете цяло пиле


Изпичането на цяло пиле е нещо много интересно - хем е застрашително за неопитните, хем е особено лесно и това го прави идеалната стъпка за вдъхването на кураж във взаимоотношенията с месото.

 


Моят съвет е да намажете пилето обилно отвътре и отвън с масълце, сол, червен пипер и/или къри и да го пъхнете в един от онези пликове за печене. Оставете го за час в загрята до 180 градуса фурна насред тава с нарязани на едро картофи и ще имате перфектната вечеря, с която да удовлетворите и най-претенциозните гости.


5. Упражнявайте се


Хубавото на кулинарното изкуство е, че в него правилата са относително понятие. Облегнете се на съветите в тази статия като за начало и с всеки следващ път ще можете да добавяте по нещо от себе си. Съвсем скоро ще откриете, че сте разработили свой уникален подход и стил в приготвянето на месо, който ще ви служи цял живот. 

Рейтинг: 4 / 5 , 317 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
01.04.2014 | 17:24
полезно аз все не успявам ;)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!