Наскоро се озовахме в следната ситуация: отрупани с круши, които определено няма да можем да изядем. Да направим сладко? Добре, направихме, но имаме още круши. А така не искаме да се скапват и да отидат на боклука.
Както се казва майката природа се е постарала да ни даде плод, неговото място определено не е в кофата...
Затова се зачудихме можем ли да ги съхраним поне за още малко време, за да можем да ги оползотворим максимално. Като например да ги замразим крушите? И как да стане, ако е възможно въобще? Ще покафенеят ли, ще омекнат ли? Трябва ли да ги обелим? И всякакви въпроси, които могат да възникнат.
Не е добра идея да замразяваме крушите, обелени и нарязани. Определено това е плод, който не може да се замразява, тъй като след размразяване ще имаме меки и кафяви круши, които просто няма как да сервираме така.
Най-добрият начин е да си приготвим смес за пай или сладкиш, която да замразим и да използваме, когато ни е нужна.
За целта обелваме крушите, нарязваме ги на кубчета, като сме махнали кочанчето и семките. Смесваме ги със захар и така ги замразяваме. Употребени по този начин – като пълнеж на пай, крушите не ни трябват с особен търговски вид. А от друга страна си спестяваме време за направа на плънка за пая, какво по-хубаво от това. И на трето място – спасяваме крушите от кофата.
Това е един добър вариант, ако сте се озовали в безизходна ситуация – да имате дръвчета, родили доста повечко отколкото можете да консумирате.
youtube.com
Нека сега ви покажем и директни приложения на казаното дотук:
Крамбъл с круши – в тази рецепта директно слагате сместа с круши (вместо да ги задушавате на котлона)
Лесен десерт с круши - отново заместваме задушаването на крушите
*Но е добре да имаме предвид, че в крушите вече има захар, така че може да намалим количеството на добавената такава в самото тесто.