Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как правилно да се хранят кърмещите майки

по статията работи: | 07 февруари 2014 Прочитания: 1996 1
И какво да избягват
Как правилно да се хранят кърмещите майки
Източник: Thinkstock / Guliver

Когато говорим за хранене при майките, които кърмят, трябва да знаем, че това е толкова важно, колкото и храненето на бременните жени.

 

Цялата храна, която кърмачките приемат, отива право в организма на бебето. За това е безкрайно важно всяка една майка да внимава с какво се храни и какво пие. Само така ще осигури истинска защита на детето си.

 

Какво трябва да приемат кърмещите майки

 

След раждането, всички жени се нуждаят от по-голям прием на продукти, богати на витамини и минерали. Освен това, количеството калории, които приемат, също трябва да нарасне с около 500 дневно. Общото количество на калории на ден трябва да бъде около 2500, до 3000 за близнаци.

 

Хранене по няколко пъти на ден

 

За по-добър ефект от приема на полезните при кърмене продукти, майките трябва да си похапват често. Поне по 5-6 пъти на ден. Скоро ви запознахме с мнението на диетолога Огнян Симеонов, според който по-честото хранене е по-полезно. Това се отнася и за кърмачките. По-добре е да приемат по няколко пъти на ден леки и здравословни храни, като споменатите по-горе, отколкото да се хранят обилно само по 2 или 3 пъти.

 

Кисело и прясно мляко, млечни продукти

 

Кърмачките трябва да се уверят, че приемат всекидневно около 1,300 мг. калций. За да са сигурни, че това е така, трябва да изпиват поне по 4 чаши прясно мляко или да изяждат по 2 кофички кисело мляко на ден.

 

Яйца, месо, ядки и зърнени храни

 

За да е здрава и полезна кърмата, майките трябва да набавят на организма си голямо количество магнезий, цинк, фолиева киселина и витамин E. За увеличаване на магнезия в организма, се препоръчват зърнените храни и орехите. Витамин Е, който е витаминът на плодовитостта, се съдържа най-вече в ядките, слънчогледовото олио и слънчогледовото семе. А цинкът се "крие" в месото, яйцата и пълнозърнестия хляб.

 

Какво трябва да избягват кърмачките

 

Без цигари и алкохол

 

Съвсем очаквано алкохолът и цигарите са двете абослютно вредни неща по време на бременност и кърмене. Както вече споменахме, всичко, което майката приема, отива директно в кърмата. А цигарите са ясна пречка за доброто развитие на бебето. От друга страна, алкохолът може да се приема в много малки количества, но след това изцедената кърма не трябва да се дава да детето, а задължително да се изхвърли.

 

Без алергени

 

Ако майката или някой от семейството страда от някаква хранителна алергия, е възможна поява на такава и при бебето. Най-честите "виновници" за алергични реакции са цитрусите и кравето мляко. Добре е всяка кърмеща майка да ги избягва.

 

Без пикантни храни


 

Ако по време на бременността ви се е похапвало нещо пикантно и сте си позволявали, то сега е моментът да се откажете от този навик. За детето никак не е приятно да яде кърма с вкус на чесън, лук или люти чушки. Ако някой път бебето ви не иска да яде, причината може да бъде точно тази.

 

Без кофеин

 

Кофеинът предизвиква безпокойство както при големите хора, така и при децата. Майките трябва да избягват кафето, черния чай и всички напитки, които могат да предизвикат неспокоен сън или неспирен плач на бебето.

Рейтинг: 4 / 5 , 212 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ruslana
07.02.2014 | 15:32
Много полезно! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...