Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как се готвят аспержи

по статията работи: | 28 януари 2014 Прочитания: 10435
На пара, печени, варени...
Как се готвят аспержи
Източник: Thinkstock/ Guliver

Сезонът на аспержите е пролетта, но разнообразието, което ни предлагат магазините, позволява да си ги купим по всяко време на годината.

 

Когато избираме аспержи трябва да внимаваме краищата им да са свежи, стъблата им да не са много дебели, въпреки че така изглеждат по-апетитни.

 

Ако е възможно, сгответе си ги още същия ден, когато ги купите, ако не – можете да съхраните до 4 дни в хладилник, като ги завиете във влажна кърпа.

 

Или да ги натопите в съд с вода, в който сте изсипали вода, около 2.5 см да покрие от дъното. Покрийте съда и сложете в хладилника.

 

Подготовка на аспержите

 

Аспержите се отглеждат в песъчливи почви, затова е важно да се изплакнат добре с хладка вода, особено усилено в техните краища. Отрежете стъблото, като го огънете ще усетите къде се превива най-лесно и го отчупете. Ако искате можете да остържете с белачка и горната повърхност на аспержите.


Всички рецепти и начини на приготвяне са за 450 грама аспержи.


Печени

 

Загрейте фурната на 200 С. Сложете аспержите на хартия за печене и поръсете с 1 с.л зехтин. Разбъркайте го леко, да се намазнят. По желание сложете сол и пипер. Печете, непокрити за 15 минути, като ги обърнете 2 пъти по време на печенето. Поръсете с билки и лимонов сок по желание.


На пара

 

Сложете вода на водна баня, ако имате съд за готвене на пара действайте според указанията за ползване. Оставете да кипне, сложете аспержите, покрийте и намалете степента. Оставете на котлона за 3 до 5 минути, или докато омекнат, но останат свежи.


Варени

 

Сложете в голям съд аспержите, налейте вода да покрие 2.5 см от повърността. Подсолете водата и оставете да заври. Намалете силата и оставете да къкри за около 4-5 минути. 


Гриловани

 

Намажете добре всяко парче със зехтин, масло или олио. Това ще ги предпази от залепване. Сложете върху фолио или директно на скарата (перпендикулярно на проводниците). Гриловайте за 7 до 10 минути без да ги покривате, обръщайте отвреме навреме.


Микровълнова

 

Сложете в съд за микровълнова фурна, налейте 2 с.л. вода. Покрийте и печете на висока мощност за 2 до 4 минути.

Рейтинг: 4 / 5 , 272 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D