Яйцата се разбиват, докато се получи еднородна смес.
Добавя се млякото. Палачинките могат да се направят и с вода вместо мляко, но тогава стават много леки и не чак толкова плътни и вкусни.
Брашното се пресява и се смесва със содата (1 щипка). Добавя се на малки порции, за да не стане на бучки.
Добавя се солта (1 щипка), за да овкуси сместа.
Получената смес трябва да е с гъстота на боза. Може да се добави малко мляко, ако е по-гъста или малко брашно, ако се е получила по-рядка.
Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло.
Когато палачнката сама се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.
Готовите палачинки може да се поднесат със сладка или солена плънка, навити на руло или сгънати във формата на джобче.
Полезно е да се знае, че за 1 порция от 2 палачнки са нужни 1 яйце, 100 гр. брашно и 100 мл. мляко. Лесна за запомняне пропорция :)