Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кокосова захар - полезният заместител за диабетици

по статията работи: | Прочитания: 3084
Има ли основания да я наричаме "суперхрана"
Кокосова захар - полезният заместител за диабетици
Източник: Photl

Кокосовата захар, противно на останалите кокосови продукти - кокосово масло, кокосово мляко, кокосова вода, всъщност не се добива от кокосов орех. 

 

Получава се от сока на цветята на кокосовите палми - всъщност представлява преварен сок от кокосова палма.

 

Използва се най-вече в Югоизточна Азия, но все повече набира популярност по света. 

 

Води се, че не е преработена, но всъщност самият начин на добиване показва обратното. Можем да кажем, че е минимално обработена, заради което повечето й минерали остават непокътнати за разлика от рафинираната бяла захар.

 

Процесът на добиване започва от гъста лепкава течност, докато се превърне в сладка суха захар.

 

Защо е по-полезна кокосовата захар? Това, което я отличава от рафинираната захар, е ниският й гликемичен индекс. При кокосовата захар той е едва 35, докато при рафинираната достига до 90!

 

Заради това и се препоръчва за диабетици и за тези, които имат склонност към покачване на нивата на кръвната захар.

 d8870460-a8bd-1371-ea14-722f18bc46c7

youtube.com

 

Освен това кокосовата захар е богата на важни микроелементи - желязо, калий, магнезий, цинк. За сравнение - такива не се срещат в обикновената бяла захар. 

 

Кокосовата захар е богата и на аминокиселини - съдържа същите 16 аминокиселини, каквито има и в кокосовия орех. Техните полезни действия:

 

- подобряват функцията на мозъка и нервната система 

- подпомагат добрия метаболизъм и се използват срещу депресия

- поддържат протеиновия баланс в организма

- възстановяват растежа на клетките

- подпомагат производството на ензими и хормони

 

Още едно предимство е и високото й съдържание на витамини от целия В комплекс

 

Кокосовата захар и палмовата захар са две различни неща. Когато купувате от магазина (предлага се най-често в магазините за здравословни храни), внимавайте на етикета да пише "кокосова", защото палмовата захар може да се извлича от захарна, финикова, сагова или друг вид палма.

 

А все пак идеята на кокосовата захар е да се снабдим с полезните вещества от кокосовия орех

 

Защо обаче не можем да наречем кокосовата захар "суперхрана"? Една чаена лъжичка кокосова захар съдържа 15 ккал и 4 г въглехидрати - точно колкото се съдържат и в рафинираната захар.

 

В заключение - кокосовата захар е определено по-добрият вариант, когато става дума за захар, но в никакъв случай не можем да я приемаме като супер здравословна и полезна (най-малкото, защото от нея можем да напълнеем колкото и от рафинираната) и да я употребяваме с цел лечение. 

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...