Оризът е една от най-любимите ни зърнени храни. Обичаме го под всякаква форма – варен, печен, че дори и в сладкиши.
Той съдържа широк спектър от аминокиселини, предлага изобилие на витамини от групата В и е здравословен източник на въглехидрати.
Оризът също така е чудесен за хората, които имат проблеми с храносмилането, тъй като той не натоварва стомаха.
Струва ни се обаче, че не експериментираме достатъчно с вкусовете, които добавяме към него. Сякаш все си го приготвяме със сол и черен пипер.
Затова решихме да дадем няколко съвета за храни и подправки, които чудесно се съчетават с обикновен, кафяв и изобщо всякакъв вид ориз, и с които да разнообразим поднасянето му на масата.
Индийско орехче
Вкусът на сладко и солено се преплитат в едно, когато говорим за индийското орехче. То определено е едно от най-уникалните допълнения към ориза. За предпочитане е да се добавя към кафяв ориз и изобщо – към тъмни и диви сортове. Индийското орехче придава особено дързък аромат. Просто трябва да добавим по една малка щипка от него, когато готвим ориз и ястието се придобива уникален вкус.
Индийското орехче помага на храносмилането, стимулира мозъчните вълни и е естествен източник на витамини от групата В.
Риган
Риганът е подправка, която повечето от нас добавяме към спагети или чеснов хляб. Тя обаче е също толкова вкусна и като добавка към ориза. Риганът има силен аромат, който напомня за италиянската кухня.
Той е пълен с витамин В6, който дава стимул на мозъка и намалява кръвното налягане.
Къри
Дали ще е къри на прах или на паста, няма значение. Кърито е перфектната подправка за ориз, тък като то добавя нотка етнически привкус. Възможностите са много – да се използва обикновено къри на прах, с оранжев цвят, или пък да се добави червена или зелена къри паста. Подправката си отива с черен и червен ориз, жасминов, както и с басмати.
Чесън
Чесънът може да се използва на скилидки или пък на прах. И в двата случая допълва чудесно всички видове ориз. В комбинация с черен пипер, куркума и нарязан лук, чесънът и допълнителните съставки правят оризовото ястие с неповторим вкус.
Семена резене
Семената от резене (див копър) могат да се намерят в магазините за подправки. Те имат пикантен и сладък вкус, подобен на женското биле. Тези семена са перфекти, когато става въпрос за ястие с ориз.
Освен това резене семената са естествен диуретик, който помага на храносмилането, и са добър източник на витамин С.