Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-подходящите подправки за ориз!

по статията работи: | 09 септември 2014 Прочитания: 12220
Които не използваме всеки ден
Най-подходящите подправки за ориз!
Източник: Photl

Оризът е една от най-любимите ни зърнени храни. Обичаме го под всякаква форма – варен, печен, че дори и в сладкиши.

 

Той съдържа широк спектър от аминокиселини, предлага изобилие на витамини от групата В и е здравословен източник на въглехидрати.

 

Оризът също така е чудесен за хората, които имат проблеми с храносмилането, тъй като той не натоварва стомаха.

 

Струва ни се обаче, че не експериментираме достатъчно с вкусовете, които добавяме към него. Сякаш все си го приготвяме със сол и черен пипер.

 

Затова решихме да дадем няколко съвета за храни и подправки, които чудесно се съчетават с обикновен, кафяв и изобщо всякакъв вид ориз, и с които да разнообразим поднасянето му на масата.

 

Индийско орехче

 

Вкусът на сладко и солено се преплитат в едно, когато говорим за индийското орехче. То определено е едно от най-уникалните допълнения към ориза. За предпочитане е да се добавя към кафяв ориз и изобщо – към тъмни и диви сортове. Индийското орехче придава особено дързък аромат. Просто трябва да добавим по една малка щипка от него, когато готвим ориз и ястието се придобива уникален вкус.

 

Индийското орехче помага на храносмилането, стимулира мозъчните вълни и е естествен източник на витамини от групата В.

 

Риган

 

Риганът е подправка, която повечето от нас добавяме към спагети или чеснов хляб. Тя обаче е също толкова вкусна и като добавка към ориза. Риганът има силен аромат, който напомня за италиянската кухня.

 

Той е пълен с витамин В6, който дава стимул на мозъка и намалява кръвното налягане.

 

Къри

 

Дали ще е къри на прах или на паста, няма значение. Кърито е перфектната подправка за ориз, тък като то добавя нотка етнически привкус. Възможностите са много – да се използва обикновено къри на прах, с оранжев цвят, или пък да се добави червена или зелена къри паста. Подправката си отива с черен и червен ориз, жасминов, както и с басмати.

 

Чесън

 

Чесънът може да се използва на скилидки или пък на прах. И в двата случая допълва чудесно всички видове ориз. В комбинация с черен пипер, куркума и нарязан лук, чесънът и допълнителните съставки правят оризовото ястие с неповторим вкус.

 

Семена резене

 

Семената от резене (див копър) могат да се намерят в магазините за подправки. Те имат пикантен и сладък вкус, подобен на женското биле. Тези семена са перфекти, когато става въпрос за ястие с ориз.

 

Освен това резене семената са естествен диуретик, който помага на храносмилането, и са добър източник на витамин С.

Рейтинг: 4 / 5 , 202 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...