Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Научна въртележка: Какво причинява захарта на мозъка

по статията работи: | 08 февруари 2013 Прочитания: 4448 4
Добавената захар е виновна за много здравословни проблеми
Научна въртележка: Какво причинява захарта на мозъка
Източник: Photl

Преяждане, слаба памет, проблеми със запомнянето и научаването на нови неща – всички тези негативизми, според много нови проучвания, се свързват с консумацията на захар. Тези взаимовръзки обаче тепърва започват да бъдат осъзнавани. Така стигаме до съвсем логичния въпрос: какво причинява хроничното поемане на захар на човешкия мозък?

 

Според Американския департамент по земеделие, средностатистическият американец консумира точно 70.7604 килограма захар годишно. Ако трябва да бъдем по-илюстративни, количеството се равнява на 5 рафта в хранителния магазин, заредени само със захар. Ако намирате тази информация за нереална, то вероятно се дължи на факта, че захарта е "невидима" и всъщност нямаме никаква представа колко захар точно поемаме с храната си.

 

Ключовата дума в тези данни е именно "добавена". Една здравословна диета например  съдържа достатъчен обем натурално образувана захар (в плодовете, зърнените култури). Хората обаче консумират в пъти повече захар чрез преработените храни, най-често с бързо абсорбиращата се от организма фруктоза.

 

Това пояснение е особено важно, тъй като човешкият мозък всеки ден има нужда от захар, за да функционира. Мозъчните клетки се нуждаят от два пъти повече енергия, отколкото всички други клетки в организма. Тази енергия се добива от глюкозата (или кръвната захар), която може да се определи като горивото на мозъка. Така че не захарта е негов враг, а добавената захар.

 

Според много проучвания, диетите, богати на добавена захар, намаляват производството на мозъчния невротрофичен фактор, един изключително важен протеин. Без него, човешкият мозък не може да сформира нови спомени и не може да запомня или научава нови неща. Нивата на невротрофичния фактор са особено ниски при хора с нарушен глюкозен метаболизъм, т.е. диабетиците, като с намаляването на нивото на протеина все повече се влошава метаболизма.

 

6365

 

С други думи, системното консумиране на добавена захар осезаемо намалява нивата на невротрофичния фактор, без който мозъците ни не могат да функционират правилно. Оттам пък се стига до резистентност към инсулин, водеща до диабет тип 2, който прави организма поддатлив на много други здравословни проблеми. Веднъж случи ли се това, мозъкът и тялото навлизат в един разрушителен цикъл, който трудно може да се превърне в назидателен.

 

Лошите новини не свършват дотук. Ниските нива на невротрофичния фактор водят до депресия и дори деменция. Всъщност съвсем логично е да се окаже, че именно ниската активност на белтъка е ключът към разкодирането на тези и много други заболявания, като Алцхаймер. Разбира се, необходими са още изследвания, за да бъдат заключенията непоклатими. При всички положения обаче, нарушеното действие на невротрофичния фактор е много лоша новина за човешкия мозък.

 

Други изследвания пък се фокусират върху връзката между приема на добавена захар и синдрома на хроничното преяждане. Всеки човек интуитивно знае, че захарта и наднорменото тегло някак са свързани, тъй като захарта е пълна с калории, но точната причина, която ни пристрастява към захарта, доскоро не бе съвсем ясна.

 

Други проучвания безкомпромисно сочат, че консумацията на добавена захар затъпява мозъчния механизъм, който ни уведомява кога да спрем да се тъпчем.

 

Какво е заключението? Хората сами увреждат своето здраве, като си изграждат меню от преработени храни, богати не само на добавена захар, а и на куп други вредни съставки.

 

Какво да направим? Вместо да посягаме към пакета желирани бонбони, да се спрем пред вкусните, сочни и свежи плодове.

 

Още от Научна въртележка

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
D. Laertius Consummator
09.02.2013 | 18:37
Човекът трябва да консумира само такива храни, към които организмът му е пригоден еволюционно. По дърветата не растат шоколади и конфитюри, следователно няма как да са здравословни. Добавената захар е неестествена съставка, организмът се натоварва да я преработва и може да се побърка (диабет). От тази гледна точка, диабетът е една съвсем нормална и очаквана болест - би било странно ако я нямаше.
3
Zlatina Todorova
08.02.2013 | 16:50
много е вредна захарта но много я обичам
2
Vqra Petrova
08.02.2013 | 16:05
да,захарта е ужасно нещо!
1
Anna Vasileva
08.02.2013 | 15:40
избягвам захарта, не виждам нищо добро в нея
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...