Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Научна въртележка: Халюциногенните гъби лекуват депресия?

по статията работи: | 11 април 2013 Прочитания: 1882 7
Британско изследване на псилоцибина е прекратено в зародиш, въпреки позитивните резултати
Научна въртележка: Халюциногенните гъби лекуват депресия?
Източник: Thinkstock / Guliver

Медицински обусловените нередности с човешкото тяло през 21 век сякаш достигат своя пик. Заболяванията, конкуриращи се да бъдат "болестта на века", надхвърлят рамките на всякаква логика – рак, метаболитен синдром, затлъстяване, депресия, Алцхаймер (...).

 

Успоредно с тяхното светкавично разпространение, фармацевтиката процъфтява. За щастие, алтернативната медицина – също.

 

Научни екипи с различно мислене се опитват да открият алтернативни методи за лекуване за множеството заболявания, които покосяват хората от цялото земно кълбо. Голям процент от тези изследвания са насочени именно към храната – лекарство или причина за здравето на човека.

 

Преди няколко дни (днешна дата 11.04.2013г. - б.а.) пък стана известно, че любопитно британско проучване на тема лекуване на депресия с халюциногенни гъби, показващо позитивни резултати, е забранено малко след финансирането му.

 

Всъщност това е и първият подобен научен тест, който се опитва да пребори депресията по друг път, не чрез стандартните антидепресантни средства, пише MSN News.

 

Дейвид Нът, президент на Британската асоциация по неврология и професор по невропсихофармакология, по време на тематична конференция в Лондон споделя, че изследването му е прекратено поради законовите регулации на Европейския съюз.

 

А всъщност псилоцибинът в гъбите показал реален потенциал да пребори депресивните състояние в пациенти. Нещо, което класическите антидепресанти години наред не успяха да сторят. Още повече, все по-видими стават техните негативни странични ефекти, като

 

Гадене

Безсъние

Безпокойство

Понижено либидо

Замаяност

Напълняване

Изпотяване

Умора

Диария

Втрисане

Запек

Главоболие

 

Първоначалните позитивни резултати носят на Нът финансиране в размер на 844 000 щатски долара, предоставени му от Британския медицински изследователски съвет.

 

Но псилоцибинът е нелегален в Обединеното кралство и, според Конвенцията за психотропни субстанции на Обединените нации от 1971 година, е класифициран като наркотик от Приложение 1. Този факт, обяснява професор Нът, означава, че учените трябва да получат специална лицензия, за да използват халюциногенните гъби в свои изследвания.

 

Още повече, производството на синтетичната форма на псилоцибина е строго следено от Европейския съюз. Откриването на компания, която да произвежда лекарството и която е готова да премине през всичките законови клопки, е по-трудно и по-скъпо, отколкото екипът си е представял.

 

Вълшебните гъби растат свободно в природата из цял свят. Въпросният псилоцибин системно е използван в древността по време на религиозни церемонии.

 

Днес обаче правителствата, по една или друга причина, забраняват дори самото изследване на въпросната съставка, която по всяка вероятност ще се окаже неизвестното в разрешаването на уравнението на депресията, пише сайтът NaturalNews.com.

 

Сайтът с нестопанска цел Helpguide.org пък набляга на информацията, че приемът на антидепресанти от хора над 65-годишна възраст, бременни жени, тийнейджъри и лица, страдащи от биполярно разстройство, крие огромни рискове.

 

Здравни специалисти припомнят, че лечението на депресия е комплексно и често започва от правилното хранене

 

Витамин В-12 е изключително важен за мозъка, тъй като регулира неговата дейност. Витамин D е силен помощник срещу емоционалните неразположения, причинени от смяната на сезоните. Магнезий, желязо и калий са необходими на хората, борещи се с депресия.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Violeta
12.04.2013 | 10:21
Отговор на коментар #2 от Бела Дона:
Хах,мини,мини хранителни са ;)
6
Violeta
12.04.2013 | 10:20
Май няма да го приемат официално за лек:)
5
не ме учудва,можело е да помогнат тези гъби на много хора,но те са решили че е вредно и това е
4
Ralica Hristova
11.04.2013 | 15:36
Много ясно,че лекуват депресии! :РР
3
Майстор - готвач
11.04.2013 | 15:32
Не ме изненадва това .
2
Бела Дона
11.04.2013 | 12:59
Много интересна статия . Трябва да мина на на гъбки.
1
Интересно...но е логично да е така!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...