Тестените изделия определено са ни най-любими!
Колкото и да ги хапваме, не можем да им се наситим.
По време на диети и хранителни режими повечето хора бленуват не за торти и шоколад, а за вкусни мекички, топла питка със сирене или питчици.
Не можем да го скрием - страстта ни към всички тези тестени изделия е огромна!
Затова сме ви подбрали няколко съвета, чрез които тестените ястия да станат още по-перфектни.
Сигурни сме, че знаете повечето от тях. Но със сигурност има и такива, които ще ви изненадат.
* Знаете, че в повечето рецепти разделяме в една купа сухите, а в друга - течните съставки. Важен съвет - винаги изливайте течните съставки при сухите, а не обратното. Правете това на много тънка струйка, докато бъркате с шпатула или дървена лъжица.
* Ако искате тестеното изделие да има хубава жълта коричка, разбийте жълтък с щипка сол, но от предната вечер (или 10-12 часа по-рано). Оставете да стои на хладно място, докато дойде време за използване. После намажете с четка върху тестото.
* За да се изпече по-добре тестото, в тавичката трябва да има малко празно място. Тоест всеки път вземайте тава, малко по-голяма от нужната ви.
* Тестото, замесено със свинска мас, винаги става една идея по-хубаво. Да, знаем, че не е здравословно, но пък е по-вкусно, така че няколко пъти в годината е разрешено :) Недостатъкът на това тесто е, че понякога миризмата на свинска мас остава и се усеща, което не е много приятно. Ако правите тесто със свинска мас, сложете в него сока от 1/2 лимон - той ще отстрани миризмата.
* За да не лепне тестото, замесено с мая, по ръцете ви, намазнете ги с разсителна мазнина.
photl.com
* Ако тестото ви е меко и лепкаво, за да го разточите по-лесно, покрийте с хартия за печене (пергаментова). Друг съвет е да напълните бутилка с хладка вода и да разточвате с нея вместо с точилка.
* Много обичаме тестени изделия с плънка. Когато става дума за сладки, най-често ползваме мармалад. Ако мармаладът за плънката е твърде рядък, сложете го на котлона и добавете 2-3 ч.л. галета (счукан сухар).
* Ако сладкишът е прегорял, не го изхвърляйте. Оставете да изстине, с нож махнете горния изгорял слой и наръсете обилно с пудра захар.
* Освен че не трябва да отваряте фурната, докато тестеното изделие се пече, никога недейте да блъскате вратичката на фурната. От този "удар" тестото може да спадне.
Хляб "Роси" - Роси Цветанова
* Спазвайте количеството захар, посочено в рецептата.
** Ако захарта е твърде много, тестото няма да втаса и после ще се изпече по-трудно.
** Ако количеството не е достатъчно, няма да се получи хубава зачервена коричка.
* Ако ще пържите тестените изделия в масло, за да не се образува пяна, може да сложите в него щипка сол.
* Съдовете, в които сте месили, пекли или е втасвало тестото, се мият доста трудно. Има един лесен трик, който да прилагате, за да улесните малко работата си. Първо мийте с хладка вода, а след това с гореща - така ще бъде по-лесно.
Припомнете си още няколко съвета за перфектното тесто, замесено с мая.