Печенето може да е още по-лесно, знаете ли?
Не че досега не сме опростили максимално живота си (и печенето) и не сме намерили възможно най-лесните решения на всичко, но винаги сме готови за още няколко трикчета.
Най-много обичаме онези трикчета, които пестят време, пари и усилия.
Не че не обичаме да прекарваме време в кухнята, но пестящите време съвети ни позволяват да сготвим две неща вместо едно тази вечер. А какво по-хубаво от това :)
Припомнете си една страхотна селекция от хитри трикчета в печенето. Тези съвети направо променят представите за приготвяне на печива. И само после някой да каже, че печенето е трудно!
Е, да ви покажем още 3 съвета, с които да превърнем печенето в детска игра!
Супер често в печивата използваме мед. От една страна, защото захарта е вредна и гледаме да я ограничим до минимум и от друга, защото придава страхотен вкус на печивото.
Но дори на най-опитните домакини им се налага (поне за сладкишите) да спазват точните дозировки, дадени в рецептата. Поздравления за тези, които могат да го правят "на око".
Та така, какво става, ако имаме в рецептата 1 ч.ч. мед? Пресипваме си чинно меда в чаша, а после изсипваме към общата смес. И когато погледнем чашата - изненада! Половината количество мед е останало по стените на чашата.
Първо, че така чашата ще се измие доста трудно и второ, защо трябва да изхвърляме толкова много вкусен мед?
Какво да направите? С помощта на салфетка и мазнина (олио, зехтин, масло) просто намажете отвътре мерителната чаша. Нужно ви е съвсем мъничко количесвто мазнина. После изсипете меда вътре и ще се уверите как при прехвърлянето му той ще се плъзне гладко в другата купа, без да остане нищо по мерителната чаша. Супер просто и супер полезно!
Какво правите с опаковката от маслото? Изхвърляте я? Да, и ние правихме така доскоро! Но спрете да го правите. С нея можете да намаслите тавичката, в която ще печете сладкиш.
За това "намасляване" не ви трябва много количество мазнина. Това, което е останало по опаковката, е напълно достатъчно!
Решили сте да правите бананов кекс или бананови мъфини? Трябват ви добре узрели банани, а вкъщи имате само пресни все още зелени такива? Какво да правите...
Първо, да уточним защо е по-добре да се ползват узрели банани. Те са по-сладки и спестяват известно количество захар, което иначе трябва да сожим, за да подсладим десерта. И второ, в повечето рецепти бананите трябва да са пюрирани, а това е почти невъзможно с пресните все още твърди банани.
Затова просто подредете бананите върху хартия за печене. Метнете ги във фурната на 140-150 С печене и след 1 час ще имате перфектно узрели банани.
кадри - youtube.com
* Не бива да ви стряска фактът, че са напълно черни - отвътре са си вкусни и дори пюрирани.