Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Паркът, който става за ядене

по статията работи: | 02 януари 2013 Прочитания: 1002
Една любопитна и много добра инициатива
Паркът, който става за ядене

Има едно място в южната част на Калифорния, което до преди няколко години било просто изоставена сграда, заобиколена от пустош.

 

Днес това място, носещо поетичното име „The Incredible Edible Park”, е красива и полезна обществена градина, която изхранва повече от 200 000 финансово затруднени местни жители.


Въпреки че не звучи така поетично на български („Невероятният парк, който става за ядене“ в буквален превод – бел.ред.), паркът е доказателство за това, колко много може да се постигне с няколко декара земя и една добра идея.

 

Животът на хората в градчето Ървин със сигурност не е същият. На територията на парка се отглеждат стотици редици зеле, броколи, маруля, както и отделна цитрусова градинка, в която има стотина дръвчета.


Най-магичното е, че на посетителите на парка им е позволено сами да берат своите плодове и зеленчуци, както и да се разхождат и наслаждават. Трансформацията на мястото наистина е огромна – преди да се превърне в градина, собственост на гражданите, паркът бил собственост на местна енергийна компания.

 

Проектът пък е плод на взаимните усилия на управниците на града и собствениците на въпросната компания. Задвижва се изцяло от доброволци.

 

 

Според много специалисти, занимаващи се с подобни инициатици, развитието на парка през последните години може (и трябва) да послужи за модел на други градове из целия свят, особено в гъсто населените региони.

 

Парадокс е, че именно на такива места има най-много изоставени, разрушени сгради и забравени от света площадки, които могат да променят живота на стотици.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...