За тази рецепта най-добре използвайте добре узрели праскови.
Сложете тенджера с вода на котлона, да заври. Напълнете купа с лед.
Сложете една праскова във врящата вода за 15-20 секунди. Извадете я от водата и веднага я поставете в леда за няколко секунди, да се охлади.
Извадете я от леда и я поставете върху чиния. Повторете процедурата с останалите праскови.
Когато сте готови, обелете плодовете. Ако са добре узрели, ще стане бързо и лесно. След това ги разполовете и махнете костилките.
По желание, може да потопите обелените праскови в смес от студена вода и прясно изстискан лимонов сок, да ги оставите за 10 минути. След това се отцеждат и леко се забърсват с кърпа. Тази стъпка ще ги запази свежи по-дълго.
Поръсете подредените в чиния (на един пласт) праскови със захар. Мушнете ги в хладилника за 1 час.
През това време, направете сиропа от малини. Малините се пасират в блендер, след това се минават през сито, като с помощта на лъжица се изцежда максимално количество сок. Остатъците се изхвърлят и се запазва само сока.
Пудрата захар се пресява внимателно в сока от малини. Захарта трябва да се стопи напълно, така че разбърквайте сместа енергично за няколко минути. Когато сте готови, охладете сиропа за един час.
Подгответе шест купички за сладолед. Във всяка поставете по три топки ванилов сладолед. Отгоре поставете по две половини от прасковите, слепени като цяла. Разпределете малиновия сироп за 6 порции и поръсете всякапрас.
По желание, мелбите могат да се гарнират с тънки парченца сурови бадеми. Консумира се незабавно.
Ако имате повече време и желание, пригответе сами ваниловия сладолед.