Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рекламирай (вино) като Джеймс Бонд

по статията работи: | 23 май 2013 Прочитания: 2211 1
Най-печелившите практики в рекламата на вино
Рекламирай (вино) като Джеймс Бонд
Източник: liz-palmer.com

Създаването на едно вино е изключително сложен процес. От избирането на перфектните условия за отглеждане на гроздето, или т.нар. тероар, до последния детайл в етикета на готовия продукт.

 

Не е нужно да искаме мнението на рекламен специалист, за да заключим, че колкото и изключителен да е един продукт, добрата реклама е тази, която довършва цялата верига. Рекламната традиция при вината, особено в България, няма силни позиции, или поне не толкова, колкото на нас ни се иска.

 

Защото има български вина, които заслужават световно признание. Това стана ясно и на Балканския винен фестивал, който наскоро се проведе в София. Същото може да се твърди и за повечето реклами в световен мащаб, сравнявайки ги с тези на водка, например.

 

Въпреки че има някои наистина гениални рекламни решения, които опровергават тези твърдения.

 

Япония не се слави като винен производител, но за сметка на това е един от най-сериозните вносители най-вече на френски вина.

 

Знаете ли на какво се дължи това? Чували сте за японския стил в комиксите – манга, нали? "Капките на Господ" е името на мангата, която се оказва най-добрият рекламен трик. С негова помощ продажбите на вино в Япония скачат неимоверно. Мангата става хит и във Франция.

 

 

 

Защо? Защото вината, които се споменават в комикса са напълно автентични френски вина. Накратко историята: баща оставя в наследство на сина си списък с вина, които трябва да опита, но не само да отпие, а да преживее цялата магия на виното и усещането, което носи качественото вино.

 

Комиксът става такъв хит, че находчиви телевизионери правят сериал по него. И резултатът е ясен – всички искат да опитат от прословутите вина.

 

Другият рекламен трик, който има особен ефект, е продуктовото позициониране.

 

Но не появяването на логото на даден продукт в ъгъла на екрана, както напоследък правят у нас, което само дразни потребителите. Най-добрата световна практика се приписва на пенливото вино "Bollinger”, а именно любимото вино на най-известния агент в света - Джеймс Бонд.



Без да е натрапчива рекламата, по много креативен начин намира място в сюжета на филма. А вие знаете, че Бонд не изневерява на пословичния си стил. Той пие само едно определено вино. Това не просто е шампанско, това е "Шампанското на Джеймс Бонд".

 

Проф. Кафтанджиев, експерт по реклама, пък определя като "прецедент и връх в маркетинговата комуникация" една реклама на виното "Casillero del Diablo".


Сюжетът на рекламата представлява трейлър на филм, разказващ винената легенда: "Мистериозно започнали да изчезват бутилки от най-доброто вино в света. За да предпази богатството си, производителят разкрива пазената тайна за дявола, който живее в бутилката, пазач на виненото съкровище.


Крадец дръзва да направи опит да отмъкне една бутилка и това събужда заспалия гняв на дявола." Такъв филм не съществува, не го търсете. Вижте най-добрата реклама на вино в клипчето по-надолу.


Всички комуникативни апели, чрез които разпознаваме дяволското във рекламата на вино, са налице – затъмнена светлина, тлеещи пламъци и разбира се букви, оцветени в черно и червено.


Трикове, действащи на подсъзнателно ниво, но ясно извикващи дяволската асоциация в съзнанието на потребителя. Вината заслужават добрите реклами.

 

 

Припомнете си най-елегантното шампанско в света.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Emnuella
27.05.2013 | 14:54
Не знаех за "Шампанското на Джеймс Бонд"
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...