Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сладкишите стават здравословни?

по статията работи: | 26 ноември 2012 Прочитания: 1052 5
Поне според етикетите
Сладкишите стават здравословни?
Източник: Photl

Въпреки че обикновено грижата за здравето е последното, за което се сещаме, когато избираме да купим нещо сладичко, производителите на бисквити, еклери и шоколади залагат все повече на нови за тях обозначения по етикетите, за да ни изкушават с продуктите си.
 

Така например зачестяват случаите, при които върху опаковката на различни захарни изделия, се посочва, че те са с понижено съдържание на захар, че са без консерванти или други вредни добавки.

Според проучване на международната агенция Innova Market Insights през последните 12 месеца до края на септември 2012 близо 10 на сто от представителите на сектора са пуснали на пазара или „натурални“ продукти, или такива без вредни добавки (или и двете).

Девет на сто от новите лакомства по магазините са с намалени количества на захарта, 3,3% са органични, а около 2% са с ограничено съдържание на мазнини.
 

Навлизането на здравословната тематика в етикетите дори и на продукти от този пазарен сегмент е резултат от засиления интерес към биохраните и нискокалоричните такива. В САЩ и Западна Европа този вид изделия съставляват съответно 16 и 15 на сто от общия пазар на хранителни стоки.

 

У нас сегментът е относително нов и тепърва прохожда, но, особено в големите градове, това прохождане се случва с големи и уверени стъпки. По данни на Българската стопанска камара на Стария континент най-много са запалени по здравословното хранене и биопродуктите в Австрия и Дания, а по петите ги следват Германия, Франция, Италия и Испания.
 

От Innova Market Insights прогнозират, че тепърва ще се засилва здравословният имидж при сладкишите и то не само при новите пускани марки, но и при досега продаваните. 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
gabriela gabrielova
28.11.2012 | 17:26
Рядко си копувам но вкъщи не мога да се сдържа да не приготвя някой сладкиш набързо
4
zvetanka ivanova
27.11.2012 | 10:05
Много обичам сладички неща. Но сладки не купувам, аз си ги приготвям.
3
Danaq Mihaylova
27.11.2012 | 10:00
Отговор на коментар #1 от кати:
Аз никак не обичам сладко , но когато ми се прияде си правя домашни сладки, на които слагам много малко захар или мед
2
Danaq Mihaylova
27.11.2012 | 09:59
Аз си приготвям сладкишите и даже смея да твърдя , че моите сладкиши са полезни .
1
кати
26.11.2012 | 18:15
Редно е да намалят захарта, някои са отровно сладки!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...