Днешната разходка с нож и вилица по света ще ни отведе съвсем близо. Ще отскочим до западната ни съседка Сърбия, която е известна с какво? Точно така с месния деликатес, носещ звучното име плескавица.
Прекрасното ястие, обаче, е любимо на всички страни на Балканите.
А с голяма радост ви съобщавам, че в последно време плескавицата става любима и на някои малко по-западно (спрямо България) разположени държави, като Австрия и Германия.
Което е факт, който не бива да ви учудва, защото по тези географски ширини са истински ценители на месните деликатеси, независимо дали от кайма или тънко начукано месо.
Припомнете си виенския шницел, братвурста, и вкусното кордон бльо, което, по всяка вероятност, води началото си от Швейцария. Като говорим за него се сещаме и за връзката, която може да се направи между пълнежа на високопарно звучащото ястие и този на сръбската Пљескавица, а именно бекона и кашкавала.
Кой казва, че кулинарията не е явлението, което сближава народите?
Това, което отличава плескавицата от другите кюфтета, освен пълнежа, за който вече стана дума, е внушителният размер от 300 грама, в който обикновено се приготвя месният специалитет.
Самото кюфте е дебело около 1 сантиметър. Кашкавалът и беконът се нарязват ситно и се слагат върху оформената кайма, след което се похлупват с още един пласт мляно месо. Прави се хубава кръгла форма и се грилова, може и на грил-тиган. Не трябва да се пипа или обръща, поне в началото.
Както вече казах, сериозното й тегло може да стане причина за разпадането й. Не че няма да си я хапнем, но нещата трябва да са естетически издържани, все пак.
Сръбската плескавица е добре овкусена, естествено. Поръсена щедро със сол и черен пипер, някои добавят и лют червен пипер, а със ситно нарязан кромид лук, плескавицата е ястие, което можете да си направите още този уикенд.
Традиционната гарнитура, с която се поднася богатото кюфте, е пържени картофки. А пиетието оставяме на вас да решите какво да бъде, дали една хубава чаша вино или нещо друго, важното е да създадете удоволствие на себе си и близките си.
Всяко кулинарно преживяване може да ви донесе хубаво настроение и да остави вкусни спомени.