Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сръбската плескавица: "Кюфтето трябва да е като мен"

по статията работи: | 18 октомври 2013 Прочитания: 7646
Какво е скарата без вкусния сръбски специалитет
Сръбската плескавица: "Кюфтето трябва да е като мен"
Източник: Thinkstock/ Guliver

Днешната разходка с нож и вилица по света ще ни отведе съвсем близо. Ще отскочим до западната ни съседка Сърбия, която е известна с какво? Точно така с месния деликатес, носещ звучното име плескавица.

 

Прекрасното ястие, обаче, е любимо на всички страни на Балканите.

 

А с голяма радост ви съобщавам, че в последно време плескавицата става любима и на някои малко по-западно (спрямо България) разположени държави, като Австрия и Германия.

 

Което е факт, който не бива да ви учудва, защото по тези географски ширини са истински ценители на месните деликатеси, независимо дали от кайма или тънко начукано месо.

 

Припомнете си виенския шницел, братвурста, и вкусното кордон бльо, което, по всяка вероятност, води началото си от Швейцария. Като говорим за него се сещаме и за връзката, която може да се направи между пълнежа на високопарно звучащото ястие и този на сръбската Пљескавица, а именно бекона и кашкавала.

 

Кой казва, че кулинарията не е явлението, което сближава народите?

 

Това, което отличава плескавицата от другите кюфтета, освен пълнежа, за който вече стана дума, е внушителният размер от 300 грама, в който обикновено се приготвя месният специалитет.

 

Самото кюфте е дебело около 1 сантиметър. Кашкавалът и беконът се нарязват ситно и се слагат върху оформената кайма, след което се похлупват с още един пласт мляно месо. Прави се хубава кръгла форма и се грилова, може и на грил-тиган. Не трябва да се пипа или обръща, поне в началото.

 

Както вече казах, сериозното й тегло може да стане причина за разпадането й. Не че няма да си я хапнем, но нещата трябва да са естетически издържани, все пак.

 

Сръбската плескавица е добре овкусена, естествено. Поръсена щедро със сол и черен пипер, някои добавят и лют червен пипер, а със ситно нарязан кромид лук, плескавицата е ястие, което можете да си направите още този уикенд.

 

Традиционната гарнитура, с която се поднася богатото кюфте, е пържени картофки. А пиетието оставяме на вас да решите какво да бъде, дали една хубава чаша вино или нещо друго, важното е да създадете удоволствие на себе си и близките си.

 

Всяко кулинарно преживяване може да ви донесе хубаво настроение и да остави вкусни спомени.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D