Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Супер оризон!

по статията работи: | 02 януари 2013 Прочитания: 6234 2
Нов научен метод превръща оризона в суперхрана
Супер оризон!
Източник: Wikimedia Commons

Новата година дойде, а заедно с нея идват новостите от хранително-вкусовия свят.

 

Екип от учени, начело със Сайед С. Х. Ризви, откри нов метод за обработка на ориз.

 

Благодарение на нея, полученият оризон става три пъти по-богат на протеини и други хранителни вещества, и се превръща в идеален за производството на зърнени закуски.

 

Това сочат резултатите на въпросното научно изследване, публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry („Журнал за земеделие и хранителна химия“).

 

Учените, автори на откритието, обясняват, че обикновеният оризон се произвежда на принципа на екструдирането на пара. Този процес, при който зърнени храни се подлагат на висока температура и налягане за много кратко време, обаче влияе негативно на чувствителните към висока температура нутриенти.


Точно тук се намесва научният екип, който дълго се опитвал да избегне тази загуба и, вместо нея, да постигне обогатяване на продукта.


Обогатяването, от своя страна, става чрез използване на свръхкритичен въглероден диоксид, който се използва в производството на безкофеиново кафе.

 

След обработката, новият оризон съдържа осем пъти повече калций, желязо, цинк и др. Освен това, продуктът е по-хрупкав и по-вкусен.


още по темата


Профилът на новия оризон го прави много подходящ за детски и училищни менюта.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
zvetanka ivanova
03.01.2013 | 13:02
След обработката, новият оризон съдържа осем пъти повече калций, желязо, цинк - доста полезен ще е.
1
ива
03.01.2013 | 12:38
Ще ми се да го пробвам.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...