Тараторът, както знаете, е студена лятна супа или течна салата (!) на основата на кисело мляко и краставици, известна на Балканите.
В България, тараторът е любимо пролетно-лятно мезе към ракията или мастиката.
В него задължително присъстват чесън, копър, понякога орехи, слънчогледово олио и сол на вкус. Нашата салатена версия на таратора – Снежанка – пък го замества достойно през зимните месеци.
В Албания, тараторът също се хапва активно през лятото, като албанците предпочитат да използват магданоз. Сервират студената супа към пържени калмари.
Подобно ястие в Иран носи странното наименование Ab-Doogh-Khiar и се прави от сол, босилек, праз-лук, мента, копър, черен пипер, стафиди. Понякога към него, точно преди сервиране, се добавят трохи сух хляб.
В Сърбия и Турция, тараторът е дип-сос, който се яде заедно с пържена риба и калмари. В соса участват галета, орехи, лимонов сок или оцет, сол, пипер, чесън, подправки и кисело мляко. В някои турски версии се добавя и сусамов тахан.
В Гърция си имат т.нар. дзадзики. В Кипър на таратора му казват ttalattouri. Различното е, че кипърците наблягат повече на ментата, отколкото на чесъна и копъра.
Иначе всеки човек може да експериментира с овновната рецепта както си пожелае. Краставицата може да бъде заместена с домати, моркови или дори чушки!
В този ред на мисли, предлагаме ви 3 начина да разнообразите тази любима на нашите земи рецепта.
Споменатата по-горе в текста рецепта можете да приготвите всеки път, когато копнеете за по-наситен вкус на лятната супа. Просто надникнете в линка и ще видите, че философията е съвсем проста.
Защото за кулинарното въображение не съществуват граници! Красивата студена торта може да се превърне в стилно предястие всеки път, когато очаквате гости.
С див чесън и ябълков оцет. Рецептата принадлежи на Люба Грънчарова.
Припомнете си останалите любими балкански ястия.