Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Таратор? Да го направим нестандартно

по статията работи: | 08 април 2014 Прочитания: 2297 1
Малко любопитна информация + 3 различни рецепти
Таратор? Да го направим нестандартно
Източник: Thinkstock / Guliver

Тараторът, както знаете, е студена лятна супа или течна салата (!) на основата на кисело мляко и краставици, известна на Балканите.

 

В България, тараторът е любимо пролетно-лятно мезе към ракията или мастиката.

 

В него задължително присъстват чесън, копър, понякога орехи, слънчогледово олио и сол на вкус. Нашата салатена версия на таратора – Снежанка – пък го замества достойно през зимните месеци.

 

В Албания, тараторът също се хапва активно през лятото, като албанците предпочитат да използват магданоз. Сервират студената супа към пържени калмари.

 

Подобно ястие в Иран носи странното наименование Ab-Doogh-Khiar и се прави от сол, босилек, праз-лук, мента, копър, черен пипер, стафиди. Понякога към него, точно преди сервиране, се добавят трохи сух хляб.

 

В Сърбия и Турция, тараторът е дип-сос, който се яде заедно с пържена риба и калмари. В соса участват галета, орехи, лимонов сок или оцет, сол, пипер, чесън, подправки и кисело мляко. В някои турски версии се добавя и сусамов тахан.

 

В Гърция си имат т.нар. дзадзики. В Кипър на таратора му казват ttalattouri. Различното е, че кипърците наблягат повече на ментата, отколкото на чесъна и копъра.

 

Иначе всеки човек може да експериментира с овновната рецепта както си пожелае. Краставицата може да бъде заместена с домати, моркови или дори чушки!

 

В този ред на мисли, предлагаме ви 3 начина да разнообразите тази любима на нашите земи рецепта.

 

Ab-Doogh-Khiar

 

Споменатата по-горе в текста рецепта можете да приготвите всеки път, когато копнеете за по-наситен вкус на лятната супа. Просто надникнете в линка и ще видите, че философията е съвсем проста.

 

Торта а ла Таратор

 

 

Защото за кулинарното въображение не съществуват граници! Красивата студена торта може да се превърне в стилно предястие всеки път, когато очаквате гости.

 

Таратор без краставица

 

С див чесън и ябълков оцет. Рецептата принадлежи на Люба Грънчарова.

 

Припомнете си останалите любими балкански ястия.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 221 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ruslana
09.04.2014 | 16:53
нашия таратор най си го харесвам
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...