Загрейте фурната на 180 С.
Разбъркайте яйчените белтъци заедно с 2/3 чаша пудра захар, добавете лимонената кора, канелата и останалото количество захар. Разбърквайте, докато се получи гладка смес. Внимателно добавете начупените бадеми и брашното. Начертайте 6 кръга с диаметър 24 см на хартия за печене. Изсипете тънък слой тесто във всеки и изчете за 8-10 минути блатовете.
Извадете и оставете да изстинат, като преди това сте махнали хартията.
За крема: Стопете маслото, да стане на крем. Оставете да се охлади. Загреийте 2/3 от млякото със захарта и ванилията. Използвайте останалото мляко и смесете с пудинга, жълтъците и брендито.разбъркайте до хомогенност. Оставете да се поохлади и смесете с останалото мляко и захарта.
Смесете маслото и пудинговата мсес. Разбъркайте отново, колкото да се хомогенизират.
Разпределете пълнежа (като си оставите малко пължен) между 5 блата и ги наредете един върху друг.
*Можете да направите и по-малко на брой, но по-дебели блатове, ако желаете.
Загрейте сладкото и рома и сиропирайте последния блат. Загрейте фондана на стайна температура. Залейте тортата отгоре с него. Използвайки шпатула, го разпределете.
Намажете странично тортата с останалия крем. Украсете долния ръб на тортата с филираните бадеми.
Украсете с шоколад, като го поставите в пош. Направете паяжина, а след това прокарайте нож, като започнете от центъра към края на тортата.
Оставете в хладилник за известно време да стетгне.