Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта "Наполеон" - гордостта на Франция

по статията работи: | 13 май 2013 Прочитания: 6688 7
Историята на една от най-известните торти в света
Торта "Наполеон" - гордостта на Франция
Източник: Thinkstock/ Guliver

Милфьой или "Хиляди листа" (буквално преведено) е френски сладкиш. Представлява бутер тесто с яйчен крем и ванилия. Сладкишът е известен още като торта Наполеон. Традиционният Милфьой се състои от три слоя тесто, редуващи се с два слоя крем, който понякога бива заменен от сметана и конфитюр.

 

Известните рецепти винаги имат своите вариации.

 

Най-горният слой тесто се посипва с пудра захар, понякога какао или бадеми. В по-окъдните си варианти, торта Наполеон се приготвя с глазура от бял и черен шоколад.

 

Историята на френския специалитет е описана в кулинарните книги. Някои изследователи я определят като "древна". Традиционното бутер тесто, с което се правят наполеоните, е трислойно, което прави 729 листа. Някои съвременни рецепти може да съдържат и 2048 листа тесто.

 

Името "Наполеон" всъщност идва от френското прилагателно за града Неапол в Италия, но бива изменено от логичната асоциация с името на френския Император Наполеон Бонапарт. Няма сведения сладкишът да е свързан по някакъв начин с императора. Във Франция го наричат Милфьой – сладкиш от бутер тесто, с пълнеж от бадемова паста.

 

В Италия го наричат почти по същия начин – МиллеФолие, но разликата е в пълнежа, а той е солен – обикновено от спанак и сирене. В Обединеното кралство е известен като "Ванилов кейк" или " Кейк с крем", но и "Наполеон" се използва от някои търговски марки. Във френската част на Канада го наричат "Гато Наполеон", а в английската "Торта Наполеон".

 

11305

 

Канадската рецепта се доближава до оригиналната рецепта с бутер и бадемов крем, с малки добавки, като ароматизатори, например. Има един френско-канадски начин за приготвяне на Милфьой, в който тестото е заместено от грахамови бисквити, а кремът – от пудинг

 

Днес една от най-известните торти в света е навлязла дълбоко в кулинарните традиции на редица страни – от Филипините, през Иран, Чили, Полша, Словения, Гърция, Алжир, Мароко, Китай и, разбира се, рецептата е достигнала и до България. Всяка година в Австралия се провежда конкурс за най-добър сладкар – майстор на Ваниловата торта.

 

Съдиите следят за това яйчният крем да бъде с гладка консистенция и балансиран ванилов вкус със свежа, хрупкава, гладка и лъскава глазура.

 

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Петя Иванова
14.05.2013 | 12:35
Отговор на коментар #5 от Krasimira Jekova:
Аз я обичам страшно много .
6
Петя Иванова
14.05.2013 | 12:35
Това е една изключително вкусна торта .
5
Krasimira Jekova
13.05.2013 | 15:52
тази торта е много вкусна
4
работната пчела
13.05.2013 | 15:36
Влюбих се в рецептата,ама много сложно за мен :(
3
Илияна
13.05.2013 | 15:16
Охххх, невероятно вкусно!!!!
2
ана
13.05.2013 | 14:37
Основателно е гордост!
1
Лиляна Терзиева
13.05.2013 | 12:36
Уникална торта е това .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D