Кое е първото действие, което извършваме, когато започваме да готвим?
Измиваме всеки продукт, който не е опакован, за да сме сигурни, че бактериите, няма да попаднат в храната ни.
Но как стои въпросът с миенето на месо и по-конкретно на пилешко?
Според Службата на безопастност и инспекция на храните към Министерство на земеделието на САЩ, не трябва да мием суровото месо (важи за всички видове – пилешко, свинско, говеждо, агнешко, телешко и др).
Питате се защо? Защото при контакта с течащата вода се разпространява бактерия. Това се нарича кръстосано замърсяване, според терминологията, която използва Службата по безопасност на храните.
Някои видове бактерии върху пилето са толкова сериозно "закрепени", че колкото и да ги мием няма да има никакъв ефект. Само има вероятност да разпространим част от тях и да попаднат на сушилнята за чинии и прибори. И така да си ги "хапнем" следвашия път, когато ги ползваме.
"Няма нужда да мием пилето", съгласява се по темата и Браян Бъкли инструктор в Института по кулинарно образование (САЩ).
Ето как трябва да процедираме:
Изключете контакта с ръцете. Сложете пилето в тавата и минимално го докосвайте с ръце.
Измийте всичко, с изключение на птицата. Всичко, което влиза в контакт с месото, трябва да е чисто. Включитело ръцете ни, дъските за рязане, приборите и съдовете.
Използвайте термометър. Това е начинът за унищожение на бактериите и патогените върху месото. Трябва да се готви на бавен, но продължителен огън.
Нека обощим: Няма нужда да мием месото под течащата вода. Измийте всичко, което влиза в контакт с месото и използвайте термометър при готвене.