Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Трябва ли да мием месото преди готвене?

по статията работи: | 24 април 2014 Прочитания: 4879 1
Какво съветват от Службата по безопасност на храните (САЩ)
Трябва ли да мием месото преди готвене?
Източник: Thinkstock / Guliver

Кое е първото действие, което извършваме, когато започваме да готвим?

 

Измиваме всеки продукт, който не е опакован, за да сме сигурни, че бактериите, няма да попаднат в храната ни.

 

Но как стои въпросът с миенето на месо и по-конкретно на пилешко?

 

Според Службата на безопастност и инспекция на храните към Министерство на земеделието на САЩ, не трябва да мием суровото месо (важи за всички видове – пилешко, свинско, говеждо, агнешко, телешко и др).

 

Питате се защо? Защото при контакта с течащата вода се разпространява бактерия. Това се нарича кръстосано замърсяване, според терминологията, която използва Службата по безопасност на храните.

 

Някои видове бактерии върху пилето са толкова сериозно "закрепени", че колкото и да ги мием няма да има никакъв ефект. Само има вероятност да разпространим част от тях и да попаднат на сушилнята за чинии и прибори. И така да си ги "хапнем" следвашия път, когато ги ползваме.

 

"Няма нужда да мием пилето", съгласява се по темата и Браян Бъкли инструктор в Института по кулинарно образование (САЩ).

 

Ето как трябва да процедираме:

 

Изключете контакта с ръцете. Сложете пилето в тавата и минимално го докосвайте с ръце.

 

Измийте всичко, с изключение на птицата. Всичко, което влиза в контакт с месото, трябва да е чисто. Включитело ръцете ни, дъските за рязане, приборите и съдовете.

 

Използвайте термометър. Това е начинът за унищожение на бактериите и патогените върху месото. Трябва да се готви на бавен, но продължителен огън.

 

Нека обощим: Няма нужда да мием месото под течащата вода. Измийте всичко, което влиза в контакт с месото и използвайте термометър при готвене.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 264 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
24.04.2014 | 14:44
Да бе, някой ползва термометър за готвенето?!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...