Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тънкости при приготвяне на агнешко месо...

по статията работи: | 05 май 2015 Прочитания: 12069
за невероятен вкус!
Тънкости при приготвяне на агнешко месо...
Източник: lubagrancharova

Агнешкото месо не е от най-лесните за готвене. Но ако се направи по правилния начин, със сигурност е от най-вкусните.

 

Има си няколко тънкости, разбира се, които трябва да се знаят, за да се получи възможно най-добрият резултат.

 

Когато купуваме агнешко месо, трябва да съобразим няколко неща.

 

Месото трябва да има приятен и пресен вид. Това невинаги е гаранция, че е прясно, но е добра първа стъпка.

 

Самото месо трябва да бъде розово, а костите - червеникави. Мазнината му трябва да е бяла и твърда. 

 

Ако купите замразено месо, то трябва да се размрази изцяло преди готвене, като температурата не трябва да се сменя рязко

 

Най-добре го оставете за една нощ в хладилника. 

 

Агнешкото е толкова полезно, че трябва да го хапваме целогодишно, а не само по празници. 

 

Ако агнешкото е цяло парче, може да издържи до 2-3 дни в хладилник, покрито с фолио. Ако сте си приготвили от него кайма - времето намалява на 1-2 дена. Във фризер може да се запази доста дълго - до 10 месеца.

 

Както знаем, агнешкото понякога има леко неприятен мирис, затова и някои хора отказват да го опитат изобщо.

 

Ако искате да премахнете този дъх, имате няколко варианта:

 

- да го киснете една нощ в кисело мляко

- да го киснете една нощ в прясно мляко

- да го киснете една нощ в подкиселена вода (тоест, вода с 1 к.ч. оцет)

- докато го готвите, да добавите 1 к.ч. твърд алкохол (най-добре ракия)

  

Ако сте киснали предварително месото, към течността може да добавите и различни миризми - лук, чесън, зелени подправки по желание - джоджен, мащерка, копър. След това го измийте добре и отново подправете, тъй като ще сте отмили и подправките от него. 

 

Не солете месото предварително, а непосредствено преди да го готвите. В противен случай може да стане сухо.

 

Всъщност, това е и другият съществен проблем при готвенето на агнешко. Много често, тъй като е крехко, има възможност при готвене да го изсушим прекалено. 

 

Затова трябва да се има предвид коя част от агнето точно готвим, защото всяка изисква различна термична обработка:

 

- по-тлъстите части на агнешкото, като врат, вратни котлети, ребра, изискват повече време за печене, но на по-ниска температура

- по-крехките месца, като филе, плешка, бут, трябва да се пекат малко време на умерена температура, за да не се свият и да станат сухи. 

 

Трябва да сложите месото във фурната или на скарата напълно размразено и със стайна температура. След като сте го размразили в хладилник, извадете го от него за няколко часа и така го печете. 

 

Когато месото е готово, без значение как сте го приготвили, оставете го за 10-15 минути до 30 минути да си попие всички сокове. В противен случай те ще изтекат, докато го режете и след това месото ще бъде сухо. 

 

Докато го печете, винаги заливайте само с гореща вода или бульон (ако има нужда). Студената вода ще го "шокира" и ще го направи по-твърдо и жилаво.

 

Друг съвет, за да не бъде сухо месцето - по време на печене сложете във фурната малка тенджерка с вода. Парата ще предпази месото от изсушаване. 

 

Когато режете месцето преди сервиране, трябва да използвате остър нож. Режете винаги напречно на мускулните влакна, за да се получат още по-крехки парчета.

 

Мускулните влакна винаги са успоредни на костта, затова трябва да режете по диагонал от нея. Така ще имате крехки резени. 

 

За да разберете дали месцето е опечено (в случай, че печете цяло парче месо на фурна), леко забийте остър нож. Ако не изтече никакъв сок, значи месото е готово. 

 

Ако изтече бистър сок, е средно опечено. Можете или да го държите още малко във фурната, или да го извадите, ако средно изпечено ви харесва.

 

Ако изтече червен сок, значи е много сурово и се нуждае от още печене.

 

Ако приготвяте котлети на тиган, те трябва да са дебели около 2-3 пръста. За най-добри резултати ги пържете първо на силна температура от двете страни, за да стане хрупкава коричка. След това намалете огъня на средна температура, за да се досготвят.

 

За да проверите дали пържолата е готова, не режете парче от нея и нея бодете с нож, тъй като всички сокове ще изтекат. Просто леко я натиснете надолу с вилица или щипки, ако е твърда значи е готова. 

 

Агнешкото не се нуждае от много подправки, тъй като има специфичен аромат и вкус. С много подправки можем да унищожим този вкус. Все пак му подхождат - чесън, джоджен, магданоз, копър, мащерка. Вижте и тази чудесна гръцка подправка, която го прави превъзходно на вкус. 

 

Може да го приготвите с всякакви зеленчуци - картофи, лапад, коприва.

 

В тавата около него може да сложите няколко кореноплодни зеленчука - морков, целина, лук и каквото ви се намира. След като месото е готово, извадете ги и заедно с малко от течността, пасирайте. Ето ви чудесен зеленчуков и супер лесен сос, с който да сервирате месцето. 

 

Рецепта от снимката - Бавно печено агнешко бутче.

Рейтинг: 2 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D