Познавате ли унгарската кухня?
Традицията на унгарския народ и на етническата група на маджарите от столетия предлага богати вкусови комбинации и уникални кулинарни композиции.
Може би най-основната отличителна черта на кухнята на унгарците е месването на сладко и солено. Подобна вкусова експлозия е способна да ви накара да се влюбите в такова ястие.
Не бива да се плашите от подобни рецепти, те само могат да обогатят знанията ви за кулинарията, като цяло.
Най-основните храни, които унгарците използват за ястията си са месо, зеленчуци, хляб, сирена, плодове и мед.
Повод за гордостта са супите и сладкишите на унгарската кухня. Някои от рецептите се борят за лидерство в рамките на страната.
Например традиционната "рибарска супа" се приготвя по два различни начина на двата бряга на реките Тиса и Дунав. Но както неведнъж сме казвали, "войните" за любов и кулинария са най-смислените на този свят :)
Друг разпознавателен маркер е традиционният гулаш. В тази рецепта може да се комбинират няколко вида месо – говеждо, свинско, дори овче месо. Както често се случва, могат да се добавят и плодове. В повечето случаи това са сини сливи или кайсии. Вкусът е наистина прекрасен.
Дойде и време за може би най-известният десерт от унгарската кухня – торта Добуш. Който е опитал вкусът й веднъж, не го е забравил. Накратко тортата се приготвя от блатове, между които има вкусен крем, покрит с тънък слой карамел. Рецептата за тази торта е създадена от унгарския народ преди 127 години. И това ако не е гаранция за качество – рецепта, издържала изпитанието на времето...
Унгарската кухня е известна още с вкусните си кнедли, спагети, ястия с месо, различни комбинации със сирена, пълнени палачинки, пюре от кестени и още много други вкусни рецепти.
Унгарската кухня наистина е съвършена вкусова компилация.
Предлагаме ви да опитате 3 от най-известните рецепти от Унгария.
Торта Добуш, която е дело на наша редовна потребителка Петя Керанова. Изпълнението наистина заслужава вашето внимание. Опитайте се да приготвите тази торта, за следващия повод, който имате. Няма как да не предизвикате бурни овации.
Гулаш с кайсии. Пример за комбинацията на месо и кайсии, за която вече стана дума. Рецептата е лесна за направа, но вкусът е различен и много хубав.
Традиционната закуска на унгарския народ – лангош. Може да се определи като пържен хляб или мекички. Но се хапва с настърган кашкавал или сирене и заквасена сметана, примесена с чесън. Прекрасна рецепта.
Заглавията на рецептите (оцветени в зелено) са линкове към точните начини за направа.