Хариса е изключително пикантна паста, която се използва предимно в Северна Африка. Сосът се заражда в Тунис, след което се пренася към Алжир и Мароко, а днес вече се използва навсякъде по света.
Как се прави сосът хариса
Основните съставки на африканската паста са лютите чушки – пири пири, серано и други видове, зехтин и различни подправки, като кориандър, кимион и лимонов сок. За да се обогати вкуса на соса хариса, може да се добавят и чесън, сол, лук, чушка, фенел или ким. Съставките му могат да варират в зависимост от географската област и предпочитанията на кулинарите. В сахарския регион, например, сосът може да има опушен вкус.
Името хариса означава "правя на парчета" и това е съвсем логично, имайки предвид начина на приготвяне на пикантния сос. Преди години, когато не е имало блендери и всякакви подобни модерни уреди, лютите чушки (които за рецептата трябва да бъдат сухи) се счуквали в хаванче, наред със зехтина и подправките. Днес тази процедура е много по-лесна и бърза.
История на лютата паста
И както всеки един кулинарен шедьовър, сосът хариса също има история зад себе си. По време на Великите географски открития, когато от Новия свят към Европа пътували пълни с подправки кораби, един от тях бил похитен. Това се случило на пристанището на Алжир. Подправките, пренасяни с този кораб тогава, били малки и червени люти чушки.
Когато местните хора опитвали тези чушлета, ги обявявали за много люти, по-люти и от познатия им черен пипер. Само една жена не била учудена от лютивината, а напротив – веднага се сетила как да ги използва. Тя изкупила целия товар и започнала да приготвя люта паста от чушлетата, зехтин, чесън и кориандър. Когато един арабски шейх опитал новия сос, повече не искал да се храни без него. Жената се казвала Хариса, а сосът бил кръстен именно на нея.
Приложения в различните краища на света
Сосът хариса има много приложения. В Тунис, държавата главен износител, лютата паста обикновено се добавя към месо (козе или агнешко) или към риба със зеленчуци. Често се прибавя и към традиционния кускус. Използва се и за овкусяване на леблебия (нахут).
На Запад, хариса се добавя към паста, пица или сандвичи. В някои европейски страни често се намазва на филийки за закуска. Разбира се, за тези, които имат здрави стомаси.
Съществува и готов сос хариса, който се продава в почти всякакви опаковки - буркани, бутилки, консерви, тубички и найлонови пакети.