Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хариса - тунизийски сос за любители на пикантното

по статията работи: | 17 март 2014 Прочитания: 3266 1
Надникнете в света на северноафриканската кухня
Хариса - тунизийски сос за любители на пикантното
Източник: Thinkstock / Guliver

Хариса е изключително пикантна паста, която се използва предимно в Северна Африка. Сосът се заражда в Тунис, след което се пренася към Алжир и Мароко, а днес вече се използва навсякъде по света.


Как се прави сосът хариса

 

Основните съставки на африканската паста са лютите чушки – пири пири, серано и други видове, зехтин и различни подправки, като кориандър, кимион и лимонов сок. За да се обогати вкуса на соса хариса, може да се добавят и чесън, сол, лук, чушка, фенел или ким. Съставките му могат да варират в зависимост от географската област и предпочитанията на кулинарите. В сахарския регион, например, сосът може да има опушен вкус.

 

Името хариса означава "правя на парчета" и това е съвсем логично, имайки предвид начина на приготвяне на пикантния сос. Преди години, когато не е имало блендери и всякакви подобни модерни уреди, лютите чушки (които за рецептата трябва да бъдат сухи) се счуквали в хаванче, наред със зехтина и подправките. Днес тази процедура е много по-лесна и бърза.

 

История на лютата паста

 

И както всеки един кулинарен шедьовър, сосът хариса също има история зад себе си. По време на Великите географски открития, когато от Новия свят към Европа пътували пълни с подправки кораби, един от тях бил похитен. Това се случило на пристанището на Алжир. Подправките, пренасяни с този кораб тогава, били малки и червени люти чушки.

 

Когато местните хора опитвали тези чушлета, ги обявявали за много люти, по-люти и от познатия им черен пипер. Само една жена не била учудена от лютивината, а напротив – веднага се сетила как да ги използва. Тя изкупила целия товар и започнала да приготвя люта паста от чушлетата, зехтин, чесън и кориандър. Когато един арабски шейх опитал новия сос, повече не искал да се храни без него. Жената се казвала Хариса, а сосът бил кръстен именно на нея.

 

Приложения в различните краища на света

 

Сосът хариса има много приложения. В Тунис, държавата главен износител, лютата паста обикновено се добавя към месо (козе или агнешко) или към риба със зеленчуци. Често се прибавя и към традиционния кускус. Използва се и за овкусяване на леблебия (нахут).

 

На Запад, хариса се добавя към паста, пица или сандвичи. В някои европейски страни често се намазва на филийки за закуска. Разбира се, за тези, които имат здрави стомаси.

 

Съществува и готов сос хариса, който се продава в почти всякакви опаковки - буркани, бутилки, консерви, тубички и найлонови пакети.

Рейтинг: 4 / 5 , 158 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
17.03.2014 | 16:58
не всеи път ми "върви" пикантното :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...