Банофи паят е английски десерт, който се приготвя от банани, сметана и карамел, които се редят върху хрупкава коричка от грахамови бисквити и масло.
Името на вкусния сладкиш е игра на думи и е смесица от английските думи "banana” - банан и "toffee” - карамел.
Банофи паят се приготвя за първи път през 1971 година от Нигел Макензи, собственик на ресторант в малко английско градче, и Иън Долдинг, главният готвач в него. Двамата тръгват на пътешествие със сестрата на Иън, която им показва как кондензираното мляко в кен може да се превърне във вкусен и мек карамел, след като бъде варен няколко часа.
На собственикът на ресторанта – Нигел Макензи, му дошла наистина добрата идея, че този карамел би си паснал чудесно с банани и сметана. Тогава готвачът Иън се съгласил и приготвил за първи път банофи пай. Рецептата била толкова вкусна, че те така и не успяли да махнат пая от менюто си. То било най-голямата им гордост.
Предлагаме и на вас да си приготвите този така вкусен и исторически английски десерт, който сме сигурни, че заслужава труда и вниманието ви.
Необходими продукти:
1 ½ ч.ч. грахамови бисквити
½ ч.ч. масло на стайна температура
1 кен кондензирано мляко
3 банана
¼ ч.ч черен шоколад
1 ¼ ч.ч. бита сметана
Начин на приговяне:
Махнете етикета от кена кондензирано мляко. Сложете го в тенджера и го покрийте с вода. Оставете да заври, след което варете 2 часа и половина. В никакъв случай не допускайте водата да слезе под нивото на кена. Той винаги трябва да бъде покрит.
След като сварите кондензираното мляко, го оставете да изстине. След това го оставете в хладилник, за да се охлади напълно.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете кръгла тепсия за печене с големина не повече от 22 см диаметъра.
В блендер разбийте грахамовите бисквити, маслото и шоколада. Изсипете сместа в тепсията и притиснете добре, за да се получи кора. Изпечете я в загрятата фурна за 8-10 минути, след което я оставете да изстине.
Нарежете бананите на кръгчета и ги наредете върху вече изстиналата коричка.
Отгоре изсипете кондензираното мляко, което се е превърнало в карамел след варенето.
Разбийте сметаната и покрийте сладкиша с нея. Оставете пая в хладилник за няколко часа.
Преди да го поднесете, го украсете с шоколад.