Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Банофи пай – бананова наслада с карамел и сметана

по статията работи: | 23 септември 2014 Прочитания: 9004
Един английски традиционен сладкиш!
Банофи пай – бананова наслада с карамел и сметана
Източник: Thinkstock / Guliver

Банофи паят е английски десерт, който се приготвя от банани, сметана и карамел, които се редят върху хрупкава коричка от грахамови бисквити и масло.

 

Името на вкусния сладкиш е игра на думи и е смесица от английските думи "banana - банан и "toffee” - карамел.

 

Банофи паят се приготвя за първи път през 1971 година от Нигел Макензи, собственик на ресторант в малко английско градче, и Иън Долдинг, главният готвач в него. Двамата тръгват на пътешествие със сестрата на Иън, която им показва как кондензираното мляко в кен може да се превърне във вкусен и мек карамел, след като бъде варен няколко часа.

 

На собственикът на ресторанта – Нигел Макензи, му дошла наистина добрата идея, че този карамел би си паснал чудесно с банани и сметана. Тогава готвачът Иън се съгласил и приготвил за първи път банофи пай. Рецептата била толкова вкусна, че те така и не успяли да махнат пая от менюто си. То било най-голямата им гордост.

 

Предлагаме и на вас да си приготвите този така вкусен и исторически английски десерт, който сме сигурни, че заслужава труда и вниманието ви.

 

Необходими продукти:

 

1 ½ ч.ч. грахамови бисквити

½ ч.ч. масло на стайна температура

1 кен кондензирано мляко

3 банана

¼ ч.ч черен шоколад

1 ¼ ч.ч. бита сметана

 

Начин на приговяне:

 

Махнете етикета от кена кондензирано мляко. Сложете го в тенджера и го покрийте с вода. Оставете да заври, след което варете 2 часа и половина. В никакъв случай не допускайте водата да слезе под нивото на кена. Той винаги трябва да бъде покрит.

 

След като сварите кондензираното мляко, го оставете да изстине. След това го оставете в хладилник, за да се охлади напълно.

 

Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете кръгла тепсия за печене с големина не повече от 22 см диаметъра.

 

В блендер разбийте грахамовите бисквити, маслото и шоколада. Изсипете сместа в тепсията и притиснете добре, за да се получи кора. Изпечете я в загрятата фурна за 8-10 минути, след което я оставете да изстине.


Нарежете бананите на кръгчета и ги наредете върху вече изстиналата коричка.

 

Отгоре изсипете кондензираното мляко, което се е превърнало в карамел след варенето.

 

Разбийте сметаната и покрийте сладкиша с нея. Оставете пая в хладилник за няколко часа.

 

Преди да го поднесете, го украсете с шоколад.

Рейтинг: 4 / 5 , 207 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...