Използвайте осолено треска. Ако използвате такава, трябва да я държите 24 часа във вода, за да се махне солта, като сменяте няколко пъти водата.
Ако треската не е толкова солена, няма нужда от това.
Слжоете треската в млякото заедно с дафиновия лист, мащерката и лютия пипер. Сложете на котлона и започнете да раздробявате внимателно рибата. Когато заври, свалете от котлона.
Обелете и нарежете картофите. Сложете ги да се варят заедно с чесъна.
Извадете парчетата риба и накъсайте на дребно. Намачкайте с преса за картофи. Добавете лимоновата кора и прецеденото мляко, за да се получи пюре (трябва да е по-течно от обикновеното).
Добавете картофите и чесъна при рибата и намачкайте и тях. Прибавете сока от 1/2 лимон, черен пипер и зехтин и разбъркайте всичко добре.
Прехвърлете в керамични купички (една голяма или няколко по-малки). Отгоре намажете със заквасена сметана, крем фреш или поръсете с галета или пармезан. С лъжица направете решетка, за да се запече после.
Сложете да се пече на 200С за около 15-20 минути. Сервирайте горещо с препечен хляб.